Българските ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй" са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд малко под 7 по скалата на Рихтер.

Това заяви председателят на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев, помолен да коментира сигурността на нашите реактори. По думите му това е максималният трус, който може да се очаква по нашите земи.

Магнитудът на едно земетресение означава количеството енергия, което се отделя в епицентъра, обясни Цочев, цитиран от БНР.

За България най-опасното сеизмично огнище е Вранча, а максималното земетресение, което се очаква от това огнище, е 7,2 по Рихтер, посочи председателят на АЯР.

При ускоренията, които се получават, докато трусът стигне до България, силата на земетресението ще е по-ниска от 7 по Рихтер и значително по-ниска от земетресението, което се случи в Япония, обясни той и добави - ето защо българските реактори в АЕЦ "Козлодуй" са проектирани и построени за тези условия

Проектът на АЕЦ "Белене" предвижда ядрената централа да издържа на по-висока сеизмичност от АЕЦ "Козлодуй", но отново близо до 7 по скалата на Рихтер.

Извършени са много подробни проучвания и проектът е изготвен въз основа на оценката на риска от земетресение и с необходимите запаси за издържане дори и на по-силен от предвидения трус, посочи Цочев. Той подчерта, че в България силата на трусовете на земната кора никога не е надвишавала шеста степен по Рихтер и че сеизмичната зона на Япония не може да се сравнява с тази у нас.