Националният оперативен щаб утре ще поиска среща със Светия Синод, съобщава БНР.

На нея ще се обсъди провеждането на масовите събирания в православните храмове.

До момента към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви.

Седмица след обявяването на извънредно положение у нас Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Вместо това синодалните митрополити правят индивидуални обръщения към конкретната епархия, която ръководят.

Те призовават болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в дома си и да не посещават храмовете. Неделните литургии се излъчват на живо в ефира на БНТ 2, както и на страницата на Българската патриаршия във Фейсбук.

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Да се покаем за греховете си, призова той

Православните храмове в цялата страна обаче все още са отворени и достъпът на вярващите е неограничен.

Следващите седмици предстоят големи празници, които всяка година събират стотици миряни в църквата. В сряда честваме Благовещение Господне, а в началото на април - Лазаровден и Цветница.

Относно дейността на църквата в дни на пандемия генерал-майор Венцислав Мутафчийски поясни, че въпреки отправяните вербални послания към църквата, решението може да бъде само на Светия синод.

В началото на седмицата част от вероизповеданията у нас отмениха общите богослужения. Главното мюфтийство отмени петъчната молитва за мюсюлманите, а католическата и протестантската църква обявиха, че ще предават своите литургии онлайн.

Църквата ще прави служение за изцеление от коронавирус

Църквата ще прави служение за изцеление от коронавирус

Във всички храмове, за да се избегне струпване