"Купи жива елхичка, помогни на дете!". Това е тазгодишната инициатива на Земеделското министерство, от където призовават за закупуване на живи елхички.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева уточни, че събраните средства от продажбата на коледни дръвчета ще бъдат дарени на Сдружение „Аутизъм Днес”.

Кампанията ще бъде в 18 областни града. „Предвидени са 3 000 елхи, произведени от Държавните горски предприятия, като при необходимост ще бъдат предоставени и още. Пет лева от продажбата на всяко живо дърво ще отиде за подпомагане на обучението на специалисти от цялата страна за работа с деца с аутизъм“, каза Танева.

Зад каузата застават Део, Поли Генова, Георги Мамалев, Петър Стойчев и Калин Сърменов. Интересното е, че през март месец тези елхички ще могат да се засадят отново“, уточни министърът. През миналата година са продадени 7800 дръвчета.

Продажбата на живи елхички ще започне от 10 до 15 декември. Цената на дръвчетата, които ще се продават в рамките на кампанията, ще е между 25 и 30 лева, в зависимост от характеристиките и вида на дръвчетата. Дръвчета ще могат да се купят пред сградите на Държавните горски стопанства в областите Враца, Монтана, Велико Търново, Габрово, Варна, Шумен, Благоевград, Пловдив, Сливен, Бургас, Кърджали, Ямбол, Смолян, Търговище, Кюстендил, Добрич, Стара Загора.

В София дръвчетата от кампанията ще се продават на тротоарното пространство пред сградата на Министерство на земеделието и храните в часовете от 14:00 до 19:00 часа. На 13-те декември, неделя, местата за продажба ще са отворени от 10:00 до 18:00 часа.

В кампанията се включва и Министерство на младежта и спорта. Тото-пунктовете ще закупят живи елхички, които ще дарят на детски градини и училища в страната, обяви заместник-министър Нина Найденова.

„Министерството ще се ангажира и с още по-голяма подкрепа за децата, защото именно спортът е начин на живот и социализиране“, допълни тя.