Държавният департамент на САЩ разпространи годишния си доклад за човешките права, в който е отделено място за ситуацията във всяка една държава по света.

Доволна съм от публикувания доклад, заяви пред журналисти държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.

В „българската" част на доклада сред акцентите са трафикът на хора, етническите въпроси, корупцията на държавно ниво и прозрачността, свободата на словото, провеждането на последните избори.

Докладът отбелязва, че в контраст с президентските избори през октомври 2006, които бяха определени като свободни и честни, общинските избори през октомври 2007 са били помрачени с безпрецедентно купуване на гласове.

Българският Център за изследване на демокрацията, който е помагал за доклада дава оценка, че парите похарчени за купуване на гласове надминава 200 млн лева.
В документа на Държавния департамент се отбелязва друго показателно нарушение - пристигащите с автобуси гласоподаватели от чужбина, обикновено наричано „ изборен туризъм".

Наблюдателите отбелязват, че купуването на гласове е вследствие на усилията на бизнес средите и лица от организираната престъпност да издигнат местни политици като начин за по-лесен достъп до европейските фондове.

В доклада на организацията се посочва още, че в 240-местния парламент 51 са за жени, като заключението е, че жените имат ключова позиции в Народното събрание.
Отбелязва се още, че в парламента има 31 членове от малцинствата, 28 от които са етнически турци.
Докато етническите турски са силно представени в парламента, ромските етнически групи не са. За кмет не е избран нито един ром, се казва в заключение.

Общинските избори през октомври 2007 са били помрачени с безпрецедентно купуване на гласове.

В частта от доклада за Защита на бежанците се припомня, че съгласно Конституцията на България и публичното право бежанците имат право на убежище съгласно Конвенцията на ООН от 1951 за статута на бежанците и протокола от 1967.
Правителството е създало система, осигуряваща защита на бежанците, констатира докладът на Държавния департамент.

В него се отбелязва напредък в работата на правителството по въпроса за изискванията към бежанците при влизане в страната и отбелязва, и че рискът бежанците да бъдат върнати е намален.

Въпреки това наблюдателите остават обезпокоени за възможностите на институциите да действат ефективно.

Според правозащитниците има практика да се изпращат търсещите убежище - които са влезли нелегално в страната, в Центъра за временно пребиваване за чужденци в Бусманци, което позволява да бъдат третирани като нелегално пребиваващи, с потенциална опасност да бъдат екстрадирани.

Правителството осигурява временна защита и на хора, които нямат статут на бежанци, според Конвенцията от 1951, се посочва още в доклада.
Такава защита - определена от закона като „хуманно право" е осигурена на 322 души.
По информация на Държавната агенция за бежанци след приемането на България в ЕС броят на бежанците е нараснал от 639 (2006) на 975 (2007).

Най-много потърсили убежище са иракчани и афганистанци.
UNHCR, заедно с Международната организация по миграция обслужват три транзитни центъра по границите с Турция, Гърция и Румъния, където се провеждат интервютата с бежанците.

В частта за корупцията и прозрачността се посочва ,че според закона правителствените служители, уличени в корупция, подлежат на наказание.

Но правителството го не е прилагало ефективно и често корумпираните служите остават безнаказани .

Според ръководството на Световната банка корупцията е проблем.

Според закона за държания служител те са длъжни да дават финансов отчет, но според Националния одит, 196 служители не са спазили изискванията напълно.

През изминалата година правителственото е взело мерки за борба с корупция на ниво администрация, но не е занимавало енергично с корупцията и организираната престъпност.

В доклада се отбелязва, че през годината вътрешният министър е продължил анти корупционната кампания.
Разследванията за злоупотреби със средства от фондове продължават на няколко високопоставени държавни служители продължават, включително ръководителя на Държавния резерв, директорът на пожарната.

През юли във Вътрешното министерство са получени 5000 подкупа, посочва докладът.