Компаниите, набедени в картел, ще получат достъп до цялата информация, с която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разполага и на база, на която излезе със становище за договорка за цената на горивата.

КЗК е издала определение, с което да падне тайната за компаниите, както стана ясно от думите на председателя на антимонополния орган Юлия Ненкова.

Досега тази информация беше защитена и компаниите нямаха достъп до нея. Те ще разполагат с едномесечен срок, в който да се запознаят със защитената информация. След това те ще бъдат изслушани от КЗК.

Иначе пред депутатите в комисията, която заседава при закрити врата, Юлия Ненкова е представила секторен анализ на пазара на горива у нас.

Тя призна, че ситуацията с картела "бие по имиджа на тези компании".

Ненкова знае, че при всички случаи становището на КЗК ще бъде обжалвано от фирмите.

Иначе комисията е започнала предварителна проверка за конкуренцията в банковия и застрахователния бранш, както се проверяват и хранителните вериги. Резултатите от проверките обаче няма да дойдат бързо.

Иначе законодателят планира да въведе наказателна отговорност по отношение нарушения на правилата на конкуренцията. Ако това влезе в сила всеки, който се е почувствал засегнат от картел, ще може да търси отговорност за причинените му вреди. Това може да влезе съвсем бързо в сила, убеден е и председателят на парламентарната антикартел комисия Валентин Николов.

Икономическата комисия се е заела с измененията.