Институциите за пореден път действат в пълен разнобой. Това заявиха социалният министър Тотю Младенов и председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Стоичков по време на заседанието, на което се обсъжда случилото се с малкия Александър от Сандански.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък призова към повече съпричастност в подобни случаи и подаване на сигнали.

Стоичков подчерта, че целта на днешната среща е да се набележат конкретните пропуски на отделните институции. Случаят е фрапантен, но не е изолиран, каза той и очерта пред депутатите и министрите историята на малкия Александър.

От 30-дневна възраст детето посещава лечебни заведения.  Хоспитализира се 5-6 дни, след което се изписва.

Често е насочвано към общопрактикуващ лекар. След известно време Александър отново постъпва в болница и ситуацията се повтаря.

Една от диагнозите, която му е поставена е болест на Крон, която се характеризира с анално кървене.

При последната хоспитализация на детето лекарите установяват, че той има разкъсан пикочен мехур и сериозно увреждания на пикочопроводите.

Лекарите са категорични, че такива поражения не могат да се получат от болестта на Крон.

Най-фрапантното в случая е, че досега болничните служители никога не са информирали МВР за случая.

Д-р Трендафилова от болницата от Сандански обясни, че за случая с Александър още при първите хоспитализации е съобщено на социалните служители.

Тя посочи, че няма как да сигнализират МВР за насилие над детето, тъй като е нямало физически белези за такова.

Д-р Трендафилова коментира, че никой лекар не би предположил, че някой може да си помисли да насилва сексуално 1-месечно бебе.

Лекарката обясни, че с майката не е разговаряно, тъй като тя не е желаела да общува с лекарите. За състоянието на детето медиците разговаряли предимно с бащата, доколкото било възможно, тъй като той е бил изключително агресивен.

Мими Алексиева от Агенцията за закрила на детето обясни, че е подала устен сигнал до районната прокуратура в Сандански, откъдето й казали, че им трябват безспорни доказателства, за да предприемат ефективни мерки срещу бащата.

Алексиева каза още, че не д-р Трендафилова е информирала звеното за закрила на детето, а те са потърсили експертното й мнение.

Мими Алексиева съобщи, че социалните работници предимно работят по метода на интервюто, както и с посещения на място в дома на предполагаемата жертва.

Алексиева обясни, че след разговора с д-р Трендафилова и д-р Офелия Стаматова, лекуващ лекар на Александър, са изникнали съмнения за упражнявано насилие. „Породи се у всички нас съмнение, но никой от нас нямаше смелостта да го опише", заяви Алексиева.

Не е констатирано, че детето живее в лоши битови условия, и че има опасност за живота му.

Тя уточни, че спешно извеждане на дете от семейна среда става само при непосредствена опасност за живота му. Такава в случая на Александър не е констатирана.

„Към онзи момент ние нямахме основание за принудително извеждане", каза Алексиева.

Тя разказа, че при посещение в дома на детето обстановката е била нормална, родителите се грижели за детето и то общувало с непознати.

Алексиева каза още, че бащата е търсел съдействие от агенцията за социално подпомагане, за да може детето да получи адекватна медицинска помощ. Той дори подавал сигнал, че детето не е лекувано добре.

Алексиева обясни , че не е информирала по-вишестоящите от нея. Смятахме, че контролираме случая, но може би сме го подценили, заяви тя пред депутатите.

Тя обясни, че в Сандански в момента има трима социални работници, които работят по 148 подобни случая в 75 населени места.

Не трябва да се променя нормативната уредба при всяка ситуация", заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него трябва да се намери начин за по-ефективно сътрудничество между институциите.

Той каза, че полицаите от Шесто РПУ веднага са реагирали, след като са получили сигнала. Информирали са колегите от Сандански, които са задържали родителите.

Цветанов обясни, че според психолозите на МВР бащата е личност без жизнени цели, характеризираща се с емоционална хладност и егоцентричност.

Той е декларирал сексуални предпочитания към хора от същия пол, предпочитания към аналния секс, който според него бил нещо нормално. Тасев имал силно развито собственическо чувство.

Припомняме, Районният съд в гр. Сандански наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Костадин Тасев, който е обвинен в сексуално насилие над двегодишния си син Александър.