С тържествена церемония в столицата бе отбелязана 180-годишнината от рождението на Васил Левски. По повод празничния ден слово произнесоха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Валидираха пощенска марка с лика на Левски

Валидираха пощенска марка с лика на Левски

Поставянето на печата е част от честванията за 180 години от раждането на Апостола

Димитър Главчев се обърна към събралите се гости и граждани с думите "За всеки от нас Левски е образът на всичко безценно, възвишено и велико. Нека си припомним пътят, който Апостолът ни посочи и да се запитаме в каква държава искаше той да живеем". Главчев визира и заветът на Левски за "свята и чиста република".

Честваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

Честваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата

В цялата страна ще има тържествени церемонии и чествания

"Държава с народно управление, държава на личната и народната свобода, държава, в която всички живеят под едни чисти и свети закони. Тази държава ни завеща Левски. Нека винаги помним посланието, което ни отправи чрез живота и делото си - да разчитаме на себе си, да бъдем единни и да имаме обща цел в името на България", изтъкна Главчев и отбеляза, че съвременният ни свят ни подлага на драматични изпитания.

"Васил Левски завинаги е вграден в историческата памет на България. Неговото име е нашата съвест, нашето мерило за самите себе си, за бъдещето на нашата държава. Длъжни сме да помним, че всеки наш общ успех би бил негова сбъдната, съкровена мечта", каза още председателят на парламента.

Хиляди българи се поклониха пред тефтерчето на Левски
Обновена

Хиляди българи се поклониха пред тефтерчето на Левски

С възторг и надежда в очите пристъпваха към ценната реликва...

Кметът Йорданка Фандъкова отбеляза в своята реч, че Левски е не само български герой, а и един от бащите на свободна Европа и визира завета му: "Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност". Тя припомни, че в мечтите си Левски вижда "българите равни на другите европейски народи".

"За да ги има строителите на съвременна България след Освобождението, бе нужно преди тях да се изправят Левски и героите революционери, които убеждаваха с делата си, че свободата не идва даром и от всеки от нас зависи в каква държава и как ще живеем", посочи Фандъкова.

На церемонията присъстваха още и омбудсманът Мая Манолова, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, народни представители - Антон Тодоров, Станислав Иванов, представители на патриотичните и родолюбиви организации, юношите от ФК "Левски".

Прочетен бе и поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов. Цветя и венци бяха поднесени от името на институциите и от събралите се граждани.