Хиляди българи дойдоха да се поклонят пред тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", предаде БНТ.

Оригиналът на досумента беше изложен за няколко часа в Народната библиотека в София. Той се съхранява в трезора на БНБ и беше изваден при изключителни мерки за сигурност. Показването на тефтерчето за широката публика се прави за първи път.
Поводът е 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Всеки от посетителите пристъпваше с възторг и надежда в очите към ценната реликва, а любопитни деца и будни ученици с трепет гледаха всичко, което Апостола ни е завещал със страниците, изписани от ръката му.

Със светнали очи и усмивки децата споделяха, че това е реликва, не само защото може да струва повече от всичко, а защото е на велик човек - на нашия герой, на нашето знаме.

"Днешното събитие е наистина празнично, заредено с положителна енергия. То е повод за патриотично настронеие, защото видях хора на различни възрасти, които се просълзяват, докосвайки се до тефтерчето на Левски." - коментира доц. Красимира Александрова.

"Левски си върши работата. Просто това, което се случва, показва, че идеите на Левски са все още живи. Младежта по целия свят усеща, че има нужда от криле. Ние не им даваме възможност да си отворят крилата. Този човек е личността и духът, който им показва, че просторът и красотата ги чака, чистотата и светлината!" - заяви акад. Антон Дончев.

За българите не само неговото тефтерче е ценно, а и всяко нещо, което е свързано с личността му. Посетителите бяха категорични, че и днес имаме нужда от личност като Васил Левски, за да ни вдъхне сила, да ни обедини и да бъдем отново силния народ, който е преминавал с достойнство през вековете.

Тефтерчето на Апостола е в Националната библиотека

Тефтерчето на Апостола е в Националната библиотека

Документът напуска сейфа на БНБ за четвърти път

Развълнувани, хората споделяха, че Левски е събирателен образ на всичко най-хубаво в България. Най-емблематичната личност в нашата история, която ни кара да свеждаме глави и с гордост и възхищение да си спомняме за делата му.

За най-малките Васил Левски е икона, чийто пример трябва да се следва, за да бъдем сплотена и силна държава, която се бори за бъдещето си. За да бъдем отново здрав и обединен народ всеки трябва да носи частица от Левски в себе си и да върви по пътя на Апостола, казват децата.