Проблемът не е толкова в самата ваксинация, колкото в това, че липсват конкретни указания и яснота какво следва на следваща стъпка. Toва заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София-област д-р Виктория Чобанова в сутрешния блок на БНТ.

Дали личните лекари ще се справят с масовата имунизация точно по този начин, по който очакват хората Чобанова не знае. Институциите са длъжни на хората и на лекарите, за да регламентират конкретни указания и яснота, за да можем да се справим, настоя той.

Самолетът с ваксините на Pfizer лети към България

Самолетът с ваксините на Pfizer лети към България

Очакват се 17 550 дози от ваксината

По думите й самата масова ваксинация е нещо, което е трудно лекарите трябва да наместят в графика си, защото се увеличават заболяванията и е трудно да се разделят потоците от здрави и болни. "Масовата ваксинация за нас е предизвикателство, но ние сме готови да приемем това, ако държавата си свърши нейната част от работата", категорична бе Чобанова.

Тя посочи, че няма реален избор на ваксината, а хората се имунизират с наличните ваксини. Ние нямаме някакви конкретни указания от нашето министерство, негодува Чобанова и допълни, че има няколко категории хора, които са със специфичен подход за всяка една ваксинация. Хора с температура не трябва да се ваксинират, но в кратките характеристики на ваксината това било допустимо.

За това д-р Чобанова не би си позволила да постави ваксина срещу COVID-19 на хора с температура.

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Комбинирането на ваксините може да има непредвидими реакции при някои хора

Личните лекари все още не могат да препоръчат да се правят списъци на пациентите, които желаят да се ваксинират срещу COVID-19, защото все още очакват указания от Министерство на здравеопазването за прилагането на ваксините.

В нашата мила държава няма дори единен протокол за поведение при остра алергична реакция, която може да настъпи при ваксинация или алергия при всеки един продукт, посочи д-р Чобанова.

Тя няма идея дали ще помогне електронните системи на личните лекари, защото напоследък предлаганите електронни системи от страна на правителството били трудно работещи. Д-р Чобанова даде пример с електронните рецепти, които се оказали много бавни, много тежки, не са изпипани в детайли, нямат поставена защита и не са готови.

Масовата ваксинация у нас може да започне до две седмици

Масовата ваксинация у нас може да започне до две седмици

Това заяви пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" професор д-р Асен Балтов

Джипитата настояват, че за да могат да направят масовата ваксинация, трябва до края на годината да имат яснота за конкретната ваксина, която прилагат, държавата да помогне с логистиката на ваксините и третото, което трябва да се направи е, че държавата трябва да си поеме своята част от отговорността за приложението на продуктите.

В студиото на БНТ присъства и епидемиологът д-р Христиана Бацелова, която коментира, че могат да бъдат ваксинирани хора с температура или с множествена склероза, защото рискът при тях би бил по-голям при заразяване с COVID-19.

Тя е на мнение, че ваксините не трябва да се променят, а вече произведените на "Пфайзер" и "Модерна", ако се окажат с по-ниска ефективност, да се планира "бустер" доза, която да бъде прилагана на вече ваксинираните с двете ваксини.

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Богдан Кирилов: 81000 дози се очакват до 20 февруари

Д-р Бацелова не е съгласна с твърденията, че ваксините срещу COVID-19 са експеримент срещу човечеството, а по думите й щом е одобрена за приложение една ваксина, значи е преминала през всички фази на клинично проучване. В 21 век технологията, по която се създават ваксини е на много високо ниво и изключително стриктно се следи да няма никакви инциденти, за да не се допусне ваксините да увредят човешкия организъм, уточни тя.

Според нея най-късните реакции при прилагането на ваксините са до 30-40 ден. ГМО не е нещо страшно и е бъдещето на медицината, смята д-р Бацелова.

Тя допълни, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо може да бъде постигнат колективният имунитет.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%