Неизвършването на качествена водна реформа е политически гаф. Това заяви пред БНР инж. Атанас Паскалев, член на УС на Българската асоциация по водите, по повод водната криза в Перник, Плевен и Ловеч. По негови думи въпросът със засушаването постоянно се подценява и то се повтаря периодично през 10-14 години.

Експертът поясни, че при случая с Перник не е било въведено лимитно водоснабдяване на индустрията и тя е ползвала повече питейна вода от допустимото, без това да бъде съобразено навреме.

При ситуацията в Ловеч и Плевен Паскалев вижда слабости в липсата на стратегия още от времето, когато е трябвало да се мисли за допълнителни водоизточници в случай на криза, а такива кризи според него тепърва ще зачестяват.

Петков обвини лично Борисов за бедствието в Перник

Петков обвини лично Борисов за бедствието в Перник

Кой точно от коалиционните му партньори ще поеме отговорност

По негови думи по тази причина трябва да се направи нещо кардинално и нетрадиционно.

Според експерта най-напред трябва да се работи за намаляването на търговските загуби, след това - на физическите, и след това да се знае "на кое предприятие колко вода и защо точно се дава".

Той смята, че у нас не се използват достатъчно водоспестяващи приспособления в бита. Водоснабдителните дружества пък по негови думи не са достатъчно активни в разясненията си към потребителите.

ВиК Добрич: Над 90% от водата се губи по мрежата

ВиК Добрич: Над 90% от водата се губи по мрежата

Канализацията в центъра на града била като сито, според главния инженер

Паскалев напомни, че по данни на КЕВР от 2017 г. 61% от количеството вода се губи и не се фактурира. Паскалев. Той обясни, че въпреки че регулаторът притиска ВиК дружествата да намаляват тези загуби и мониторингът върху бизнес плановете става още по-сериозен, загубените количества все още са много високи.

Стратегията във водния сектор също казва, че до 2023 г. загубите на вода трябва да стигнат 49%, посочи още експертът.

Той посочи, че законовата регламентация допуска до 10% търговски загуби на вода, които по негови думи са "кражби" от "незаконно боравене със самите водомери".