Осъществяването на цялостен, детайлен одит на системите за управление и контрол и дейността на ФМФИБ ЕАД /Фонд на фондовете/ до момента, иска министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който днес се срещна с ръководството на Фонда.

Целта е с оглед идентифицираните възможностите за повишаване на ефективността да се подобри репутацията на дружеството.

Към настоящия момент Фонда на фондовете е обект на планова одитна проверка от страна на Изпълнителната агенция за одит към МФ. Резултатите от проверките ще установят ефективността от дейността на дружеството до момента и ще предоставят възможност за въвеждането на допълнителни подобрения и добри практики.

Коментирани бяха мерките по установяване на максимална прозрачност при работата на Фонда, като например публичното обявяване на крайните получатели на финансови инструменти и стартиралите заседания на т.нар. консултативен съвет, където участват всички контрагенти, чиито принос би увеличил добавената стойност при имплементирането на финансовите инструменти в България.

Лорер: Здравният министър трябва да е силен човек с емпатия

Лорер: Здравният министър трябва да е силен човек с емпатия

Основна грижа на ПП била как българинът да не прекара зимата на студено

По време на срещата особено внимание беше отделено на възможностите и предизвикателствата пред дейността на Фонда при структурирането на финансови инструменти за новия програмен период 2021-2027, предвид ролята му в управлението на ресурсите от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България. Подробно бяха обсъдени и възможни подходи за тяхното преодоляване.

Министър Лорер се запозна и с анализ на ситуацията по отношение темпа на прилагане на финансовите инструменти по съществуващите мандати, договорени с Оперативните програми в страната, възлизащи на приблизително 1.3 млрд. лв.

Детайлно беше обсъден и напредъка на започналата реорганизация на структурата за подобряване на процесите в дружеството и оптимизирането на бизнес модела на Фонда.