Лозари от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на земеделието. Причината - лозарите изразяват недоволството си пред държавната институция, защото по думите им "изживяват един от най-тежките си периоди". Не получават и подпомагане за торове и препарати както други агропроизводители. Но най-вече - била им обещана помощ от 30 милиона лева за винени и 2,5 милиона лева за десертни лозя, но добрите намерения от страна на държавата така и не превърнали в реалност.

"Ние сме единствения сектор в България, който не получава субсидии, не можем да издържаме. Всичко, което получаваме, е в размер 27 лева на декар. Никаква обвързана подкрепа, никаква друга помощ", каза пред News.bg Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари и организатор на протеста.

Огромна нерентабилност. Това е съдбата на все още останалите работещи в сферата на лозарството, добави той. "Пред фалит сме. Разходите ни надвишават с 300-400 лева на декар приходите."

"Ние сме си във война винаги, не ни се отразява сегашната", добави Иванов.

Протестиращите настоятелно искаха среща с министъра на земеделието, за да му представят проблемите си, но така и не бяха приети в сградата на агроведомството. И се заканиха - готови са на още протести.

Лозари в Бургаско протестираха за по-високи субсидии

Лозари в Бургаско протестираха за по-високи субсидии

Протестиращите се оплакаха, че България е страната в ЕС с най-ниски субсидии