Месец май ще бъде по-труден за икономиката от април, прогнозира финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред телевизия Bulgaria ON AIR

При въвеждането на извънредното положение през март безработицата в 11 области на страната надхвърли 10%, спорде данните на Агенцията по заетостта.

"Април беше тежък месец, но май ще бъде още по-труден, защото икономиката е нещо инерционно. Безработицата ще се увеличи допълнително, ще продължи трендът, който се оформи през април месец. Може би не със същата скорост, както се получи през април, но много фактори ще играят роля в тази посока. Ние сме държава, която е относително консервативна в мерките за подпомагане на бизнеса, както и на гражданите", заяви Дацов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че за първи път "си предизвикахме такава криза в Европа и света". По думите на финансиста, има неизвестност за това какво трябва да се направи.

"Когато има неизвестност, правиш няколко неща. Масираната намеса е важна в този случай. Първото нещо беше да бъде масирано подпомагането на бизнеса и на гражданите. Второ, тъй като е неизвестно, беше важно да бъде максимално достъпна, т.е. ходът към всяка една от мерките трябваше да бъде максимално отворен", добави още бившият заместник-министър на финансите.

Като първа реакция трябваше да бъде максимално отворената мярка, която бързо да стигне до гражданите, добави Дацов.

Бизнесът апелира за преразглеждането на мярката 60/40, тъй като на този етап едва 8% са се възползвали от нея.

"Досега и платените средства са около 10-11 милиона. Това е несериозно. Има някакъв проблем", посочи още Дацов.

Той е на мнение, че в момента достъпът е ограничен - ще се окаже, че само определени групи и фирми могат да получат подпомагане от държавата.