Повелителят на мумиите д-р Заки Хауас пренесе десетки столичани в отдавна отминалите времена на велики фараони и мистични проклятия. Как е умрял Тутанкамон, къде е погребана царица Нефертити и близо ли е до тайната на гроба на Клеопатра - всички тези вълнуващи теми намериха място в неговото слово.

Световноизвестният археолог и египтолог изнесе почти двучасова лекция, в която представи най-известните си открития и коментира актуални теории, които все още чакат своето научно потвърждение. Едва 30% от тайните на Древен Египет са разкрити, още една огромна част ни чака под повърхността, убеден е Хауас.

Известен с прякора "истинския Индиана Джоунс", той дори се похвали пред родната публика, че е горд притежател на оригиналния камшик на известния герой на Харисън Форд. Даже моята шапка е по-известна от неговата, пошегува се египтологът. Авантюристичното си прозвище той печели с това, че сам се провира във всички тесни, дълбоки и опасни тунели и помещения, които екипът му разкопава.

Интересът към публичната лекция на Хауас надхвърли възможностите на залата, а самият археолог разпали допълнително любопитството в публиката с историята, че всъщност не Хауърд Картър е открил гробницата на Тутанкамон в Долината на царете. По думите на Хауас 12-годишно момче, което носило с магарето си вода на работниците, разчистващи проучвания обект, разровило пясъка, за да измъкне заседналия крак на животното. Така то се натъкнало на помещението, водещо към гроба на един от най-мистериозните царе в исторята на Древен Египет.

Тутанкамон не е умрял насилствено, както много теории убеждават - дупката в черепа му е направена след смъртта му като част от ритуала по мумифициране, убеден е Хауас. Според него младият фараон е претърпял злополука два часа преди смъртта си - счупил е крак, а след усложнение от травмата и недоизлекувана малария той е починал. Чрез ДНК изследвания археолозите са успели да идентифицират и други двама членове от семейството на Тутанкамон - неговата баба, както и мумията на баща му Аменхотеп ІV или Ехнатон, известен като фараона еретик.

Към момента обаче учените още не са сигурни коя е майката на Тутанкамон, тъй като има вероятност тя да не е Нефертити, а една от другите жени в харема на Ехнатон. Гробницата на самата Нефертити също още е мистерия.

Хауас се похвали и с откритието на мумията на Хатшепсут  - първата царица, властвала над Горен и Долен Египет. Делото на живота му обаче тепърва предстои - най-известният египтолог в света е посветил времето си на това да открие гроба на легендарната красавица Клеопатра и на римския й любим Марк Антоний. За момента Хауас е убеден, че е на прав път в търсенето си - той предполага, че останките на двамата са свързани с местоположението на древен храм в Александрия, в който двамата са били венчани.