България ни измъкна от тоталната изолация. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за БГНЕС.

"Не е преувеличение квалификацията, която Зоран Заев често дава за ролята на Бойко Борисов и настоящото българско правителство през последните две години, според която българският премиер заедно с Ципрас са помогнали да излезем по-бързо от международната изолация", изрази Пендаровски признанието на Скопие към българското правителство.

По думите му Заев и Борисов са нестандартни политици, без исторически товари и емоции.

Пендаровски изтъкна, че договорът за приятелство с България е бил подписан в един много деликатен момент след "авторитарния режим" на Никола Груевски.

Според него Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия.

"Наистина смятам, че договорът за приятелство с България, колкото и да изглежда, че е нещо обикновено, трябва да подчертая, че когато ние го подписахме, ние току-що бяхме се освободили от един тежък авторитарен режим на Никола Груевски, а това не бе просто един антизападен режим, но и антиалбански и с антибългарско настроение", отбеляза северномакедонският държавен глава.

За Груевски Белград бе приоритет, каза още той и натърти: "Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия". 

Истинско историческо отклонение беше наследникът на ВМРО да се чувства по-близък до Белград, вместо до София, смята президентът.

"Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 г., само два месеца и половина след съставянето на правителството на Зоран Заев. Атмосферата беше все още такава, каквато беше по-рано, не беше променена. Ние нямахме време да кажем, че хората там на Изток от нас не са наши врагове", поясни Пендаровски.

Той подчерта, че България е най-близката врата на Скопие към Европа.

"България е страна член на ЕС от дълги години, а също така и на НАТО, и като изключим солунското пристанище, е нашата най-близка врата към Европа. Признаването на независимостта на Македония през 90-те години на миналия век беше категорична заслуга на президента Желю Желев и помощта, която ние получихме, след като Гърция наложи ембарго в продължение на година и половина", сподели президентът.

"Тогава, според данните на Световната банка, нашата икономика загуби около 60% от БВП. Не можем да забравим приятелската помощ на България и Турция, която те ни оказаха тогава по Коридор №8, който никога не се направи докрай и това е наша грешка, не ваша. И искам да кажа, че в такава атмосфера не беше никак лесно да се направи такъв договор. Беше тежко. В това се състои голямата заслуга и на Борисов, и на Заев в този момент", каза още в интервюто Пендаровски.

"В политиката, особено в международната политика, правило номер едно e, ако една организация или голяма държава остави празно място, друга ще го запълни", смята президентът на Северна Македония. 

По думите му "Малкият Шенген" има структурни слабости.

"Неотдавна изразих личните си резерви по отношение на "Малкия Шенген". За нас те са преди всичко в областта на европейската интеграция", сподели Стево Пендаровски.

Пендаровски разкри, че в Скопие има десетки сръбски медии и нула български.

"В Скопие никъде не можете да си купите нито един български вестник. Няма нито един български канал, включително и по сателита", поясни той.

Държавният глава на съседката ни изрази недоволството си от това, че не са построили инфраструктура към България.

"За тези 30 години ние не построихме инфраструктура към България, Македония няма магистрала и до Прищина", сподели още президентът на Северна Македония.

Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем и осмислим историческите факти, признава той.