Македонският президент Георге Иванов няма да помилва извънредно българската гражданка Спаска Митрова.

Това твърди днес в Скопие близкият до опозицията ежедневник „Утрински весник", съобщава БНТ.

В преписка, която държавният глава водил с майката на Спаска той препоръчал тя да използва редовната законова процедура, с която искането й за помилване на Спаска да премине през съответните македонски институции.

Тази препоръка изглежда нелогична, тъй като, както е известно, майката на Спаска е внесла подобно искане в съда в Гевгели, но до този момент от кабинета на Иванов отричат то да е стигнало там.

Това означава, че искането се движи някъде между институциите и че дори срокът от два месеца за отговор може да бъде удължен.

Отказът на Иванов може да се приеме и като задочен отговор на очакването Спаска да бъде помилвана във връзка с държавния празник Осми септември - Деня на македонската конституция.

Както става ясно от текста, президентът Георге Иванов е изпратил писмо до майката на Спаска Митрова, в което й отговорил, че не може да изпълни нейното искане дъщеря й да бъде извънредно помилвана.

Медийният съветник на президента- Цветин Чилиманов обяснява, че помилването, според македонските закони, се правело по изключение и се отнасяло само за случаи от държавен интерес. Какъвто този със Спаска, според тълкуването на президентския кабинет, не е.