55 са били преливащите язовири в цялата страна вчера, информира Петър Горновски, председател на Държавна агенция "Метрологичен надзор", пред БНТ.

Горновски увери, че сформираният кризисен щаб, създаден по разпореждане на премиера Бойко Борисов, работи в цялата страна с регионалните дирекции на агенцията и следи съвместно с другите служби състоянието на язовирите.

"Цялата страна е много сериозно наводнена", предупреди Горновски.

По думите му всички язовири, които са за напояване, имат воден обем около 37%, но с дъждовете се увеличават и контролирано трябва да бъдат изпускани. Контролираното изпускане на язовирите продължава до тогава, когато се нормализират водните обеми. Горновски е спокоен за значимите комплексни язовири, които са общо 52. Малките язовири са тези, които създават проблемите, посочи той и увери, че има координация между всички държавни служби. За първи път от 30 години се работи за ремонта на язовирните съоръжения. Около 42 язовира са ремонтирани, в момента в проектна готовност и които се ремонтират са 87.

Река Велека преля, пътят Ахтопол-Резово е затворен

Река Велека преля, пътят Ахтопол-Резово е затворен

Има изпратени екипи

Той отчете, че в страната има 6844 язовира, от тях 82% са собственост на общините, около 788 са държавна собственост и други, по-малък процент, са частни, на земеделски кооперации. От всички тях 386 са собственост на новосформираното държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите.

Главната дирекция за язовирите в агенцията е създадена в края на 2015 и започва да функционира през 2016 година - това е 4-годишна история като надзорник на язовирите с много сериозни постижения. Горновски е убеден, че за тези 4 години те са създали у собствениците чувството за отговорност с грижа за язовирните съоръжения.

Дъждът активира свлачища в страната
Обновена

Дъждът активира свлачища в страната

От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание

Той отказа да коментира дали ненавременно е започнало изпускането на язовирите. Според него, това е работа на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Само за няколко дни в страната са надхвърлени няколко месечни норми за валежи - валяло е в Ахтопол 175 литра на кв. метър, в Бургас - 145 литра, в Райково - 121 литра, в Кърджали - 110. За тези пет дни, от които имаме сериозна валежна обстановка, предупреди Горновски.

Припомняме, на 12 януари дъждът активира свлачища в страната и предизвика аварии, и затруднения по пътищата. Такова имаше и в Смолян, където пострадаха 11 души.

На 11 януари бе обявено частично бедствено положение в Перник, Трън, Радомир и Струмяни.