Частично бедствено положение е обявено в общините Перник, Трън и Радомир заради обилните валежи, предаде БНР. То ще действа в продължение на 7 дни.

Частично бедствено положение е обявено и в община Струмяни, Благоевградска област.

Дъждовете и започналото изпускане на язовир "Студена" нанесоха щети и на територията на община Радомир.

В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи, заяви кметът Пламен Алексиев.

"Струма" прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак днес получихме писмото, ние сме в същото положение от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конск и всичко идва при нас. Пробемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и така нататътк." - поясни той.

Заради дъжда обезопасяват газопровода България - Гърция

Заради дъжда обезопасяват газопровода България - Гърция

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни

В община Трън е обявено бедствено положение след като река Ерма повиши нивото си и причини наводнения.

Частично бедствено положение е обявено от 12 ч. днес и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров.

Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора.

В община Перник ситуацията е най-критична в Батановци, Черна гора и Ярджиловци.

"В град Батановци, махала "Андрейна", там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля." - посочи кметът Станислав Владимиров.

В борбата със стихията е ангажирана регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"В Батановци имаме евакуирани около 10 жилищни постройки. Жителите са евакуирани. В четири от тях в дворовете им вече има вода, но това е хубавото, че към момента нивото се задържа в това положение, което е на реката, даже и пада по малко. В Трън се нормализират нещата. Водата се оттича. Нямаме вече критични точки там. Колегите са на места, където има наводнени пристройки и имоти и отводняват." - съобщи директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов.

Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани 20 жители на Батановци. Търсят се варианти за временното им настаняване.

От регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и местната власт ще продължат да следят обстановката в региона.

Валежите създадоха работа на аварийните екипи в много населени места
Обновена

Валежите създадоха работа на аварийните екипи в много населени места

Аварии и наводнения има във Варна, Нови Искър, Трън, Враца и Мездра

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов.

"Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал "Мурговица" беше откъснат. Там доскоро беше залят мостът. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи." - коментира комисар Борисов.

Частично бедствено положение е обявено в община Струмяни, съобщи областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов. Причината е, че в района на село Илинденци е ерозирала дига на река Струма.

Бисер Михалов поясни, че в община Струмяни е въведен общинският план за действия при наводнения. Комисия е установила ерозиралата дига в района на село Илинденци. Бисер Михайлов подчерта, че дигата не е разрушена, но трябва да бъдат предприети превантивни действия.

Утре от "Напоителни системи", клон "Струма-Места", започват спасително-аварийни дейности по укрепването й, каза още областният управител.