Метеорологичната обстановка в страната предизвика наводнения и аварии в редица населени места. По-рано днес бе съобщено, че един от притоците на река Искър е излязъл от коритото си и е залял моста, който се намира в посока Курило. Екипите на Аварийна помощ евакуираха хора от една къща в града.

Малко по-късно бе съобщено, че река Ерма е преляла и е наводнила къщи в Трън. В тази връзка премиерът Бойко Борисов заяви, че се очаква общината да обяви бедствено положение.

Преди това кметът на София нареди да се следят нивата на реките и язовирите.

Изграждат защитни диги в Нови Искър

Изграждат защитни диги в Нови Искър

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър

Заради дъжда десетки домакинства във Враца и Мездра останаха без ток.

Снимка 513290

Източник: БГНЕС

Аварии станаха и по пътищата. Поради лошото време Проходът "Петрохан" остава затворен втори ден. По-късно бе съобщено от АПИ, че продължава разчистването на прохода "Петрохан" от падналите и пречупени дървета. Движението през него остава затворено поради опасността от падането на нови. До възстановяване на преминаването през "Петрохан" шофьорите могат да използват като алтернативни маршрути път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ "Хемус" до София и обратно.

Снимка 513291

Източник: БГНЕС

А във Варна проливен дъжд наводни улиците в града.

В Самоков паднал електрически стълб блокира движението.

А в Симитли река Градевска отнесе джип. Веднага щом нагазил в придошлата река, джипът е понесен от нея. Закачил се на дървен пешеходен мост, на 10 ч. от мястото където тръгнал да я пресича. Водачът излязъл. В 13:00 ч. напора на водата събори и понесе моста, както и заседналия в него джип.