В района на община Струмяни заради проливните дъждове е застрашен газопроводът България - Гърция. "Прави се всичко възможно той да бъде защитен. Последната оценка е, че работите, които са предприети, към момента са задоволителни". Това заяви на брифинг след заседание на Националния щаб за защита при наводнения главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България, а най-напрегната е ситуацията в община Нови Искър. В село Мировяне река Блато е покачила много нивото си и се е наложило да се строят диги. Има заливане на пътища на територията на София област - пътя между Перник и Радомир.

Дъжд вали над цялата страна, във Враца – сняг

Дъжд вали над цялата страна, във Враца – сняг

От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно

Обмисля се и частична евакуация на застрашените къщи в Нови искър. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота на хората, но нашите хора са готови да помогнат.

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни заради реките Конска и Струма.

В Радомир са наводнени няколко къщи. Засегната е помпената станция за питейни води.

Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално няколко дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция. В Батановци няколко къщи са засегнати. В момента водите са от река Конска, които са наводнили полето и къщи.

Язовирите се пълнят, ще покрием щетите, уверява Борисов

Язовирите се пълнят, ще покрием щетите, уверява Борисов

Природа е, какво да й направиш...", заяви още Борисов.

Към настоящия момент няма бедстващи хора, ситуацията е стабилна, каза от своя страна вътрешният министър Христо Терзийски. "Има райони от старата, където има реки, които са на нива над нормалното, но затова имаме организирани постове. Където е необходимо се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация", каза той.

Всички язовири на територията на страната са под контрол. Три или четири язовира преливат през преливниците, тоест всичко е контролирано. Няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората.

100 населени места са без електроснабдяване в момента. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ от Видин, Враца, Монтана и София-област са без електричество. По думите на енергийната министърка на територията на област Монтана има подстанция, която е със сериозен проблем

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи и за проблеми в части от столичните райони "Надежда" и "Връбница".

Валежите създадоха работа на аварийните екипи в много населени места
Обновена

Валежите създадоха работа на аварийните екипи в много населени места

Аварии и наводнения има във Варна, Нови Искър, Трън, Враца и Мездра

"Очаква се рязко застудяване, така че ще навлезем в друга фаза - сняг и лед. Най-вероятно отново ще имаме проблеми с различни по вид съоръжения", са очакванията на Николов.

От утре от запад валежите започват да спират, а в сряда ще спрат навсякъде. Най-късно това ще стане в Странджа и Лудогорието. След това обаче ще застудее.