Положението в страната след валежите и наводненията по места може да е тежко, но щетите не са толкова големи, а по-важното е, че язовирите се пълнят.

Това коментира премиерът Бойко Борисов, който направи изненадваща инспекция на яз. "Студена". Посещението на премиера изненадващо се появи не в неговия профил, а в профила на зам.-министъра Николай Нанков, който информира и пораженията от дъжда в Пернишко.

Борисов изтъкна, че именно затова е фондът за бедствия и аварии - материалните щети ще бъдат покрити. "Те не са и толкова големи и се радваме, че има валежи", заяви още Борисов, който е доволен, че вали сега, тъй като това е добре и са посевите, а и се пълнят язовирите.

"Природа е, какво да й направиш...", заяви още Борисов.

На няколко места е обявено бедствено положение, критична е ситуацията и в Батановци, Пернишко. Има отнесени пътища, пострадали автомобили, наложи се и евакуация на обитателите на къщи, оказали се близо до придошли водоеми.

Според Борисов организацията на властите за намаляване на последиците от тежката метеорологична ситуация е била на много високо равнище.

По същото време след заседание на Националния щаб за защита при наводнения вътрешният министър и шефът на Пожарната докладваха, че е създадена необходимата организация за наблюдение на всички критични точки в страната.

Всички язовири на територията на страната са под контрол. Три или четири язовира преливат през преливниците, тоест всичко е контролирано. Няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората.