Крути мерки срещу шефове, които не плащат заплатите на служителите си иска общественият защитник Мая Манолова. Стотици жалби срещу некоректни работодатели затрупали омбудсмана. Става въпрос за неплатени заплати, социални и здравни осигуровки и др., като само за последните дни тези случаи са над 15.

Опитваме се да помогнем, увери общественият защитник и обясни, че повечето от случаите не завършват положително. Според омбудсмана винаги обаче има какво да се направи.

Това са случаи на модерна експлоатация, на съвременно робство, обяви Мая Манолова по време на обществена дискусия как да накараме некоректните работодатели да плащат. 

Наглите работодатели се подиграват със служителите, обяви Манолова. Често некоректните шефове се укриват, включително и като продават фирмите си на клошари.
Мая Манолова настоява тази вратичка в закона да се затвори.

Националният обществен защитник предлага промени в Кодекса на труда, Търговския закон, ЗОП, Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители. Манолова предлага въвеждане на тримесечен срок за изплащане на обезщетения на служителите.

Собствеността на дружество да не може се прехвърля при неплатени заплати и осигуровки, иска още Манолова. До обществени поръчки да не се допускат фирми, които не са платили заплатите на служителите си, настоява още тя.

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

КНСБ иска реакция на държавата заради неизплатени заплати

Никой не знаел каква е точната сума

Омбудсманът готви жалба до Конституционния съд срещу законов текст, който позволява на затруднен работодател да плаща само 60% от дължимото на служителите.

По време на кръглата маса бяха представени редица случаи от различни части на страната. От интернет компания се оплакаха, че от есента на миналата година е започнало бавене на заплати, като последното плащане е от декември 2016. Хората са сигнализирали държавните институции, но до този момент отговор няма.

Шивачка от Дупница не е вземала два месеца заплата. Обещано било работодателят да се издължи, но очаквано, това не е изпълнено. Сезиран е главният прокурор, както и дупнишката прокуратура. 179 работници са потърпевши от некоректния работодател.

В Пещера на работници не са им плащани болничните и времето на отпуск. В предприятието като се счупи прозорец, слагали найлони, а в цех се отплавали с два калорифера.

Почистващата Видин фирма пък от 2014 година не плаща редовно заплати. Трудовите възнаградения се бавят с по два - три месеца. Работодателят дължи от 2000 до 20 000 лева на различни свои работници.

Служителите искат законови промени, които да защитават работниците.

Директорът на ГИТ Румяна Михайлова посочи, че тези проблеми не се обсъждат за първи път. Според инспекцията всички случаи са известни, но не и лесно решими. Множество наказателни постановления са налагани на некоректните работодатели. Оказва се, че дори и ГИТ няма възможност да въздейства върху шефовете. Работодатели не изпълняват влезли в сила съдебни решения.