КНСБ алармира, че никой не знае каква е сумата на неизплатените заплати на работниците, а държавата не реагира.

По данни на Главната инспекция по труда те варират от 30 до 90 млн. лева годишно. От синдиката обаче отбелязват, че това са само сумите, които са констатирани при проверки или инциденти като този в мина "Оброчище". От КНСБ са недоволни, че от години държавата не реагира на техните предложения за промяна на законодателството, което да пресече порочната практика.

От синдиката изтъкват, че през последните поне 10 години алармират, че има проблем в законодателството. Според тях то трябва да бъде анализирано комплексно, да бъде изменено и допълнено, за да се намалят до минимум субективните причини за неплащане на заплати.

Миньорите от Оброчище вече със споразумение

Миньорите от Оброчище вече със споразумение

Документът е собственоръчно написан от Омбудсмана

Според синдикалистите в българското законодателство няма текстове, които да осигуряват ефективна защита и гаранция в случаите на неизплащане на дължими възнаграждения за добросъвестно положен труд. Те смятат, че това противоречи не само на Конституцията, а и на здравата човешка и уж социална логика в нашето предимно социално, но и пазарно общество.

Миналия април синдикатът е изнесъл конкретни данни за задълженията и причините за съществуването им. Изпратени са писма до председателите на парламентарните групи в 43-ото Народно събрание и до социалния министър. В тях имало конкретни предложения за изменения и допълнения в Кодекса на труда, Гражданския процесуален кодекс, Търговския закон и Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. До ден днешен обаче синдикалистите не са получили отговор по предложенията си.

От КНСБ напомнят, че неефективният Закон за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя е сред причините за негативното явление. В гаранционния фонд години наред остават непокътнати около 200 милиона лева, при всичките неразплатени задължения спрямо работници.

Според синдикалистите сред причините са и несъвършените норми в ГПК относно възможността да се събере вземане от работодателя по облекчен ред, при признато по основание и размер задължение от работодателя. Несъвършените норми в трудовото законодателство, непозволяващи работниците да са активна страна в производство по несъстоятелност на работодателя, също представляват проблем.

От КНСБ открояват като проблем и несъгласието от страна на бизнеса за ангажиране с отговорност на собствениците на предприятието, тогава, когато то, като работодател, е в невъзможност да заплати. Те обясняват, че става въпрос, когато предприятието-работодател вече не разполага с активи, които да служат за удовлетворяване на вземанията на работещите в него.

От синдиката излагат и конкретните си предложения.