Протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище приключиха късно снощи, след като подписаха споразумение за колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс, съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

Документът е собственоръчно написан от омбудсмана Мая Манолова, след тежките преговори вчера. Под номер 1 в договора е разписан ангажиментът на Уелингс от 1 април да увеличи заплатите на всички 230 служители в рудодобивния комплекс "Евроманган" ЕАД със 158 лева.

Близо четири часа са продължили преговорите с изпълнителния директор на фирмата, преди да парафира споразумението за колективния трудов договор. Договорени са ваучери за храна и за дните, в които е положен извънреден труд, медицински прегледи, увеличение от 23 ст. на 30 ст. на час заплащане за нощната смяна, минерална вода и ободряващи напитки за миньорите втора смяна.

Настояването им за безплатен транспорт до работното място също е удовлетворено, като страните се споразумяха до възстановяването на редовния транспорт "Евроманган" ЕАД да изплаща на работещите по 12 лева транспортни разходи на 100 км. на автомобил при представяне на съответните документи и след проверка. Дните на протеста - от 9-ти до 23-ти март 2017 г., ще се начисляват като платен отпуск, а тези от миньорите, които нямат право на такъв - като неплатен.

Миньорите от "Оброчище" преустановиха гладната стачка

Миньорите от "Оброчище" преустановиха гладната стачка

Започнаха да получават ваучерите за безплатна храна

Работещите в "Евроманган" ЕАД започват работа днес.

До намесата на омбудсмана се стигна след като повече от две седмици нито една държавна институция не обърна внимание на протеста на хората. Миналият петък те изпратиха жалба до обществения защитник и вчера сутринта тя пристигна на място, за да се запознае с проблемите и техните искания.

Предната вечер - в сряда, екип от експерти на Министерството на енергетиката (МЕ) слезе в мината, за да констатира, че подземният комплекс е "в добро състояние". Позицията на енергийното ведомство бе, че няма и нарушения в концесионния договор.

След положени усилия през целия ден от страна на омбудсмана за среща с представител на фирмата в късния следобед тя се осъществи, със съдействието на МЕ.

Дейвид Уелингс приел да подпише споразумението за рамков договор, който омбудсманът е изготвил собственоръчно и подписал като свидетел.