Миньорите от мина "Оброчище" са започнали да получават забавените ваучери за безплатна храна за месец януари.

След предприетите действия от страна на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" миньорите започнаха да получават и забавените за месец януари възнаграждения.

Инвестират в катинари, рудникът е зле, твърдят миньори от "Оброчище"

Инвестират в катинари, рудникът е зле, твърдят миньори от "Оброчище"

Транспорт и медицински прегледи искат протестиращите

Припомняме, че на 13 март миньорите от мина "Оброчище" излязоха на протест срещу ниската стойност на възнагражденията си и тяхното забавяне. На 18 март те блокираха за кратко пътя Добрич - Албена, а вчера миньорите обявиха гладна стачка.

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Искат увеличение на заплатите и преразглеждане на концесията

По последна информация миньорите вече са отменили гладната стачка, защото заповедта от началството, работниците да не бъдат допускани вътре, е отменена, съобщи БНТ. Миньорите обаче са категорични - те няма да прекратят протеста си, докато заплатите им не бъдат увеличени. Работниците желая също да получават редовно възнагражденията си и безплатния транспорт да бъде възстановен.

Омбудсманът Мая Манолова днес се срещна с протестиращите. Тя заяви, че ще направи всичко възможно за постигане на споразумение между работниците и концесионера на предприятието.

От Инспекцията по труда съобщиха, че ситуацията в мина "Оброчище" се наблюдава ежедневно, като проверка е направена още на 10 март. На проверката се установя, че наистина има забавяне на възнагражденията, както и на ваучерите за безплатна храна за месец януари, за което на работодателя беше потърсена административнонаказателна отговорност.

На 14 март заплатите на миньорите бяха изплатени, а до края на месец март те ще получат и ваучерите и заплатите си за месец февруари.

След като се разреши проблемът, ИА ГИТ ще проследи и дали възстановяването на дейността ще бъде извършено в съответствие с изискванията на трудовото законодателство, за да се защити животът и здравето на работещите.