Миньорите от рудник "Оброчище" са готови да дойдат и в София, за да постигнат своите искания. От вчера те са в ефективна гладна стачка. Част от миньорите са в мината и не излизат, други са отвън не могат да влязат в рудника, стана ясно от пряка връзка на БНТ от рудника.

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Искат увеличение на заплатите и преразглеждане на концесията

На въпрос дали има инвестиции в мина "Оброчище", миньор отговори: "Има инвестиции за катинари, но рудникът е в плачевно състояние, опасен е за всички". Очаква се да дойде и националния омбудсман Мая Манолова.

Противоречие между изявленията на представител на енергийното министерство и на показанията на Инспекция по труда видяха протестиращи миньори от рудник "Оброчище". Вчера експертът от министерството на енергетиката е заявил, че това е най-добрата мина, в която той е слизал. На друга позиция са от Инспекцията по труда.

Според представител на миньорите, от 2008 г. рудникът има над 28 млн. лева загуби и лихви, които са в огромен размер. Не може печаливша фирма да трупа загуби - има отклонение на средства. "Зад концесионера стоят офшорки", каза миньорът пред обществената телевизия.

"Тревожи ни, че рудникът е в декапитализация. Това е обратното на капитализация, което значи труд, инвестиции", каза миньор.

Проверка на концесионера на мина "Оброчище" искат от КНСБ

Проверка на концесионера на мина "Оброчище" искат от КНСБ

Герджиков да се намеси в случая с обявената гладна стачка на миньорите от "Оброчище"

Искането на миньорите е за преразглеждне на концесията и нов концесионер, за транспорт, медицински прегледи, нощният труд да се отчита с 50%, заплатата да е 1000 лева, 30 дни годишен платен отпуск. Настояваме да получим тези наши искания, заяви представител на миньорите.