Час след като миньорите от рудник "Оброчище" обявиха гладна стачка, от КНСБ поискаха спешна намеса на премиера Огнян Герджиков и служебния кабинет, съобщиха от синдиката. Проверка дали се изпълнява трудовото законодателство и дали са направени обещаните инвестиции, предлагат от синдикатите.

Миньорите от "Оброчище" днес слязоха под земята на гладна стачка. Малко по-късно при протестиращите миньори ще бъдат представители на КНСБ, начело с председателя на регионалната структура в област Добрич.

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Миньорите от мина „Оброчище” в гладна стачка

Искат увеличение на заплатите и преразглеждане на концесията

Вече две седмици, миньорите и техните колеги от наземния състав протестират за договаряне на по-високи работни заплати, за изплащане на сумите за ваучери, осигуряване на транспорт до работните места и други социални придобивки. До момента представители на концесионера не са се отзовали на поканата на работниците за диалог.

Миньорите в този рудник са на щат от 610 лв., а всички други получават минимална работна заплата. Това противоречи на действащите през 2016 г. и 2017 г. минимални осигурителни прагове за отделните професии, договорени между национално представителните синдикални и работодателски организации.

В Отрасловия колективен трудов договор за 2017 г. е разписано, че минималната месечна работна заплата за дружествата е минималната работна заплата за страната, увеличен с коефициент 1,40. Това прави 644 лева.

От КНСБ настояват за спешна проверка от Министерство на енергетиката на концесионния договор с "Евроманган" ЕАД. Редно да се провери дали концесионера изпълнява трудовото законодателство, заедно с обещаните инвестиции за нормални производствени условия и социални ангажименти на концесионера, призовават от синдиката.

От синдикалната организация предлагат да има спешна среща в Министерство на енергетиката между представителя на концесионера - управителя Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс и представители на колектива. Настояваме за публично оповестяване на социалните ангажименти от концесионера и тяхното изпълнение, пишат от КНСБ.

Основната вина за протеста, който заплашва живота и здравето на 150 души е двуседмичното бездействие на мениджърския екип и държавните структури, които не гарантират правото на достойно заплащане на българските граждани.

Непростимо е в XXI век хора да гладуват и да застрашават живота си, за да получат изработеното от тях.

Ръководството на КНСБ изразява своята солидарност към миньорите от "Оброчище" и декларира своята готовност да им помогне с всичко, което е нужно в този тежък момент.