Георги МарковПолитическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост" няма да подкрепи кандидат за президент, който обещава, че ще промени статуквото, но не казва как.

Това се посочва в декларация на партията, разпространена в НС, подписана от председателя Георги Марков и от главния секретар Яни Янев.

Според тях ако бъде избран такъв президент, той ще се извини, че не може да промени статуквото и „ще си гледа с покойно старините".

Според тях новият десен президент трябва да има куража и юридическите умения да отмени указите на държавния глава Георги Първанов от 15 август 2005 г., с които се възлагат мандати на ДПС и Сергей Станишев за съставяне на правителство.

Според „Ред законност и справедливост" тези укази са противоконституционни, тъй като според конституцията държавният глава не може да възлага мандат на бламиран от парламента премиер и на парламентарна група, която вече е била съмандатоносител.

Яне ЯневНие ще подкрепим само този десен кандидат, който в предизборните си послания поеме ангажимент пред българските избиратели, че един час след полагане на клетвата през януари 2007 г. ще поведе страната към нови избори чрез сваляне на неконституционното правителство на подменения вот, се посочва още в декларацията на партията.

Според „Ред, законност и справедливост" вотът за десния кандидат трябва да бъде вот срещу начина, по който бе съставено правителството на Сергей Станишев.

На 16 юли партията ще публикува и онези промени в конституцията, които новият десен кандидат президент трябва да внесе в парламента, използвайки това свое конституционно право.