Социалният министър Емилия Масларова определи като некоректна инициативата на ирландската евродепутатка Кати Синод филмът на БиБиСи за Могилино да бъде излъчен в европарламента, съобщи БНР.

В Брюксел по време на участие в Съвета на социалните министри Масларова заяви, че политизирането на проблема не е справедливо за България и по никакъв начин не допринася за разрешаването му.

Тя добави, че няма да се отзове на поканата на Синод да присъства на прожекцията и дискусията, насрочени за 4 март, точно когато българските депутати в Европарламента са поканили колегите си да почетат националния празник.

Не бих отишла, защото не считам, че въпросът трябва да го превръщаме в политически. Не считам, че един филм трябва да бъде повод да се демонизира една държава и работата на институциите в една държава, каза още тя.

Определено считам, че България никога не е бягала от проблемите си, но в тази насока има съществени промени, добави Масларова.

По думите й, България вече търпи сериозни негативи заради тенденциозното представяне на обстановката в Могилино. Хората, работещи в подобни домове, са демотивирани и масово подават молби за напускане.

Намалял е и броят на желаещите да осиновят дете с увреждания, което според Масларова се дължи на крайно негативното представяне на състоянието на тези деца.