Граждани подават масово сигнали за грешки в сертификатите за ваксинация, 10-15 сигнала се подават всеки ден в пациентска организация "Заедно с теб", в София - досега има подадена информация за над 5000 сгрешени сертификата. В РЗИ е хаос. Това заяви пред бТВ Пенка Георгиева, председател на пациентската организация.

По думите й, Министерство на здравеопазването е направило така, че тази система да не работи добре, поръчали са и платили една несъвършена система, а тя е елементарна, не би трябвало един добър IT екип да допуска такива грешки. Бившият екип на МЗ да обясни каква е причината, обясни Георгиева.

От своя страна Мариана Тодорова, експерт от администрацията в Александровска болница, посочи, че при тях сигналите за грешки са само в рамките на 1% и посочи, че трябва толерантност, защото системата се е работила при форсмажорни обстоятелства.

Оправят всички сгрешени COVID сертификати до 21 май

Оправят всички сгрешени COVID сертификати до 21 май

Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ

Реално грешки били допуснати само при 2 случаи и то при толкова много ваксинирани. Имало проблем с изписването на имената.

"В Пирогов - един месец ги размотават хората, както от болницата, така и от РЗИ, не можем да бъдем толерантни, категорична е обаче Пенка Георгиева. Проблемът идвал от многото хора накуп, които изисквали да се случи веднага поправка, каза от своя страна Тодорова.

Как може да бъде въведено грешно ЕГН, 30% са с грешно такова, попитаха я от "Заедно с теб". В други болници се чуло, че има сгрешена дата на раждане, но не и ЕГН, защото системата не позволява да се въведе такова, категорична е експертката от Александровска. Тя добави, че с "Информационно обслужване" се работи добре и призова да се подават сигнали за грешки, които ще бъдат оправени