"Топлофикация" трябва да бъде озаптена заради издевателствата върху клиентите си. В това бе категорична в студиото на bTV националният омбудсман Мая Манолова във връзка със случаите, при които дълговете на абонатите скачат драстично заради начислени такси за юрисконсулт и съдебни услуги.

Така се оказва, че заради дължими суми от 8, 10 или 13 лева абонатите се налага да платят най-накрая хиляди.

В общия случай по различни причини от "Топлофикация" пропускат да уведомят длъжника, че дължи определена сума, и за по-лесно пристъпват направо към съдебно изпълнение. В съда начисляват такса „юрисконсулт” в размер на 300 лева. Тогава за абонат, който дължи например 13,69 лева, „Топлофикация” претендира 300 лв. юрисконсултско възнаграждение, а съдът си начислява 25 лева държавна такса.

Ако абонатът не плати тези 300 лева - не е уведомен или плати само дължимите 13,69 лева, срещу него започва изпълнително производство за събиране на юрисконсултското възнаграждение.

Пред частния съдебен изпълнител "Топлофикация" си начислява още 350 лева юрисконсултско възнаграждение. Частният съдебен изпълнител си слага 108 лева такса за образуване на дело, 80 лева пропорционална такса, малко лихви се натрупват и числото става около 1000 лева.

Според Манолова това е некоректно отношение на столичното дружество към неговите длъжници. "Нарастването на задължението е в хиляди проценти”, допълни тя.

Манолова е категорична, че таксата „юрисконсулт” на практика води до неоснователно обогатяване на "Топлофикация" и до трупане на печалба на гърба на бедните български граждани.

Манолова засегна и факта, че „Топлофикация” се хвали, че с такива дела са събрали 20 млн. задължения от клиенти. Голяма част от тях – 9 -10 млн., са недължими към "Топлофикация" суми. „Юрисконсултското възнаграждение не е равно на топлинна енергия, която си потребил”, подчерта омбудсманът и подчерта, че европейски правила изключват тази възможност

Справка от Софийския районен съд сочи, че за последните 10 дни „Топлофикация” е образувала 654 дела срещу свои длъжници. Според изчисленията на националния омбудсман от тях "Топлофикация" ще получи 196 200 лева.

За цялата 2015-а година са заведени 15 000 дела - по 300 лева това са 4,5 млн. лв., а ако отидат и на съдебен изпълнител – сумата става 9,75 млн., очаква Манолова.

От ръководството на столичното дружество са заявили пред Манолова, че не могат сами да се откажат от този допълнителен източник на печалби, защото са общинско дружество и била необходима санкция от Столичния общински съвет.

Мая Манолова обеща, че в най-кратки срокове ще организира широка дискусия по въпроса и ще ангажира КЕВР, СОС, енергийния министър и правителството.

Трябва да принудим „Топлофикация” тази порочна практика да бъде незабавно прекратена, категорична беше тя.