Генералният консул на Украйна във Варна Володимир Пасичник заяви, че е получено писмо от майките на моряци от кораба "Толстой", които искат продължаване на издирването на екипажа, съобщава Радио Варна.

В момента операцията за издирване на моряците от "Толстой" е прекратена. Той е потънал на 76 метра дълбочина на 15 мили от нос Емине.

Операцията по търсене и спасяване на членовете на екипажа на кораба "Толстой" е най-мащабната от 20 години досега. Тя показа, че координацията между Военноморските сили, гранична полиция и морската администрация е много добра.

Това заяви във Варна директорът на изпълнителна агенция "Морска администрация" Николай Апостолов..

Според него въпреки опитите да бъдат оклеветени хората, които са участвали в операцията и да бъде подценена работата им, фактите доказват обратното.

Обследвани са 1659 квадратни морски мили, използвани са максимален брой кораби, катери и човешки ресурси. Само от Военноморските сили в операцията са участвали 300 души, тя струва на военния ни флот 206 900 лева.

Около 10 000 лева е струвало на морската администрация организацията и провеждането на операцията.

През последните 20 години в България не се е провеждала спасителна операция, като тази на потъналия кораб „Толостой", коментира изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" кап. Николай Апостолов.

Показахме, че при добра организация институциите могат да работят добре. Обследвани бяха повече от 1 650 квадратни морски мили.

За първи път представители на средствата за масово осведомяване имаха възможността да наблюдават пряко развитието на спасителните действия, посочи Апостолов.

В операцията по търсенето и спасяването взеха участие и доброволчески сили от град Приморско. Включването им в спасителната операция е взаимствано от Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното кралство, която разработи туининг проект съвместно с ИА „Морска администрация". Той беше финансиран по програма ФАР. Основната му цел беше усъвършенстване и повишаване на ефективността на българската система за търсене и спасяване на хора по море.