На 28 март в 03:00 часа въвеждаме лятното часово време.

Местенето на часовника с час напред трябваше да е последното тази година според европейските правила. Сега не е сигурно дали ще е за последен път, въпреки че Европейският парламент гласува през 2019 г. да се прекратят изцяло промените в часовото време.

Смяната на астрономическото време с лятно е въведена с цел икономия на разходи за електроенергия, като се използва оптимално дневната светлина през пролетните и летните месеци, когато светлата част от денонощието е с по-голяма продължителност.

Изчисленията на експертите обаче показаха, че ефектът е незначителен.

В ЕС преминаването към лятното часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG. Документът фиксира началото и края на летния режим за всички страни от ЕС.

С оглед на незначителния икономически ефект от превъртането на часовника и значително по-осезаемите последици за здравето и кондицията на хората ЕС взе решение смяната на времето да бъде отменена.

Всяка страна ще трябва да избере дали да приеме за постоянно астрономическото или лятното часово време. Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.