Европейският парламент подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. 2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Страните членки ще решат в коя часова зона да попадат. ЕП иска последната промяна да е в последната неделя на март 2021 г. Държавите членки трябва да изберат постоянно лятно часово време или стандартно астрономическо (зимно) часово време. Тези държави, които изберат стандартно (зимно) часово време, ще променят часовниците за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

Решение за часовото време на ниво Балкани, иска Неков

Решение за часовото време на ниво Балкани, иска Неков

По думите му по-подходящо е да остане зимното часове време

Проектозаконът беше подкрепен от 410 евродепутати, 192 гласуваха "против", а 51 се въздържаха.

Депутатите одобриха предложението на Европейската комисия за прекратяване сезонната промяна на часовото време, но гласуваха за отлагане на годината от 2019 на 2021 г.

Снимка 414541

Източник: ЕПА

Законодателите искат страните членки на ЕС и Комисията да координират решенията си, за да се гарантира, че промените няма да засегнат вътрешния пазар.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Най-рано ще стане през 2021 г.

В приетия текст се казва, че ако Комисията установи, че промените могат да навред на функционирането на единния пазар, може да внесе предложение за отлагане на датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца.

Приетият текст е позицията на ЕП за преговорите с европейските министри, които трябва да доведат до постигане на окончателно споразумение.

През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г., но заради очаквани сътресения в някои сектори като транспорт и въздухоплаване бе отложено.

Повечето германци желаят да се прекрати смяната на часовото време

Повечето германци желаят да се прекрати смяната на часовото време

Смяната на часовото време е ненужна и трябва да се прекрати.

Онлайн проучване на Европейската комисия разкри, че 84% от анкетираните подкрепят да се прекрати смяната на часовото време. Повечето хора искат постоянно лятно часово време. 

Германия е първата държава, която въвежда лятно часово време през 1916 г. На 30 април същата година часовниците в Германската империя са преместени с един час напред. Но страната престава да го прави през 1919 г. Практиката е подновена през 1980 г.

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

Всеки пети българин няма мнение по въпроса