Васил Дацев е избран наново за кмет на мездренското село Крета, след като е спечелил на първи тур местния вот на 29 октомври 2023 г., но е отстранен от поста от Общинската избирателна комисия (ОИК) заради участие във фирми. За това става ясно от съобщение от община Мездра.

Дацев е кандидат на коалиция "БСП за България". Той печели частичните местни избори за кмет на Крета на 23 юни 2024 г. с подкрепата 86 души или 53,75% от общия брой подадени действителни гласове. За опонента му Ваня Николчова, издигната от ПП ГЕРБ, са отчетени 74 гласа (46,25%). Трима избиратели са с отбелязали опцията "не подкрепям никого". Регистрирана е избирателната активност от 78,67% при гласували 166 от вписаните в избирателните списъци 211 души. Броят на действителните гласове е 160, а недействителните бюлетини са 3.

Желязко Гагов спечели кметските избори в Панагюрище

Желязко Гагов спечели кметските избори в Панагюрище

Той е издигнат от Инициативен комитет

До частичните местни избори за кмет на Крета на 23 юли 2024 се стига след решение на ОИК - Мездра от 3 януари 2024 г. за предсрочно прекратяване на пълномощията на Васил Дацев, защото в срок от 1 месец от полагането на клетва като кмет не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация - не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговските дружества "ВД Комплекс" ЕООД и "Металпро" ЕООД - София. Той също така не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия за предприети действия в тази насока.

КПКОНПИ уличи в конфликт на интереси кмета на Горна Оряховица Николай Рашков

КПКОНПИ уличи в конфликт на интереси кмета на Горна Оряховица Николай Рашков

Той е продал общински имот на майка си