Въпреки че повече от час и половина представители от четирите неправителствени студентски организации разговаряха с вътрешния министър Михаил Миков и ген. комисар на МВР Павлин Димитров на 14 януари ще има протести пред Народното събрание.

Представители на организация „СРОКСОС" напуснаха преждевременно срещата с министъра и заявиха категорично, че в сряда от 11:00 часа ще образуват жива верига около парламента. Основното им искане е да бъде променен статута на Студенски град.

Според Румен Захариев от „СРОКСОС" по време на срещата те не са получили нужната им подкрепа от вътрешния министър по този казус.

Студентските организации също не са единни по този въпрос. Според Румен Захариев и на тази среща между студенти и представители на изпълнителната власт отговорността се прехвърля към местното самоуправление.

Не искаме да превръщаме Студентския град в полицейски град", това заяви категорично вътрешния министър Михаил Миков след срещата си с представители на студентските неправителствени организации и 7-мо полицейско управление.

По данни на МВР кражбите в Студентски град са намалели 3-4 пъти за последния месец, вследствие на засиления полицейски контрол.

По информация на участниците в срещата, през месец декември 2008 г. са извършени 6 кражби, 2 хулигански прояви и два инцидента, довели до тежки телесни повреди, като за сравнение за м. октомври тези цифри са съответно 21 - 3 -5. Миков обеща МВР да продължи осигуряването със жива сила и техника на увеличеното полицейско присъствие в градчето.

На 12 януари предстои среща между кмета на район Студентски и представители на студетските организации и на 7-мо РУ на МВР, на която ще бъдат повдигнати отново редица въпроси в компетенцията на месната власт.
Студентите настояват за по-регулярни срещи и по-ефективна работа на комисията за обществен ред и сигурност към район Студенски.

От МВР се ангажират да осигурят човешки ресурс и помещения за създаването и функционирането на единна система за видеонаблюдение на градчето.

Общината и бизнеса обаче трябва да се погрижат за осигуряването на необходимата техника на всички проблемни места в градчето, категоричен е Миков.

В момента в повечето студентски общежития има монтирани камери за наблюдение, но те все още не са свързани в единна система, която да бъде контролирана и следена от МВР. „МВР не прехвърля никому отговорността".
Така вътрешният министър отговори на нападките от страна на някои студенти, че министерството за пореден път прехвърля отговорността си към местната власт.

Той изрази готовността на МВР да направи осветлението в Студентски град ако общината не се погрижи бързо за този проблем.

„Не искам да ставаме полицейска държава", каза още Миков.

На днешната среща беше разгледан и проблема с комуникацията между 7-мо РУ на МВР и заведенията в градчето. В повечето случаи видеокамерите им или не работят или ако има направен запис, то той не е предоставян на органите на реда.

Студентите са категорични, че трябва да бъдат направени промени в нормативната уредба, които ясно да регламентират задълженията на собствениците на питейни заведения.

Видеозапис от нощта на инцидента на дискотека „Амнезия" няма, съобщиха участниците в срещата след нея, позовавайки се на информация на 7 районно.