8 млн. лв. забавени заплати от началото на годината са изплатени след като са се намесили служители на Главна инспекция по труда (ГИТ).
От началото на годината с актове на ГИТ са установени 11 млн. лева закъснели плащания към служители.

За 2015 година забавените трудови възнаграждения са 47 млн. лева, като след намесата на ГИТ за изплатени 26-27 млн. лева.

Също от началото на годината са извършени 300 проверки за спазване на трудовото законодателство на територията на цялата страна, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Най-честото нарушение е точно забавянето на заплатите.

От днес седем екипа на ГИТ в Бургас стартират проверки, които ще продължат по време на летния сезон. Резултатите от работата на инспекторите ще се публикуват всяка седмица, а засилените проверки ще продължат през целия активен сезон. Най-често срещаното нарушение на заведенията в курортите е нарушаването на работното време.

Министър Русинова припомни, че по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 има осигурени средства за работодателите, които им дават възможност да подобрят условията на труд в предприятията и да създадат гъвкави системи за заетост.

Според Русинова осведомеността на работещите е ключов момент за  спазването на трудовите им права, но от страна на службите е направено всичко необходимо всеки трудещ се да има възможност да получи информация за правата си във всеки един момент.