"Всякакви хипотези за чували и такива глупости не са състоятелни. Опитни сме в тази работа и гарантираме, че с нашето присъствие и експерти на място, че всичко ще бъде опазено, съхранено, описано, проучено и анализирано". Toва заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в отговор на твърденията за недобросъвестно отношение към културно-историческите ценности, открити в офисите на Васил Божков.

Министър Банов не може да каже дали има незаконни движими културни ценности в офисите на Васил Божков, тъй като от неговото ведомство само съдействат на службите. "Нашата задача е каквото и да трябва да се направи, да гарантираме доброто стопанисване, охраняване и съхраняване на съответните културни ценности", обясни министърът.

Към настоящия момент културните ценности на Божков не са иззети. Разследването трябва да покаже какви точно са движимите ценности на бизнесмена.

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратурата знае срещу кого се е изправила

"Ако бъдат иззети ценности, са приготвени депата на Националния исторически музей и на Художествената галерията. Депата разполагат с уреди, които измерване на влажността, апаратура и са взети всички охранителни мерки. "По никакъв начин не може да стане и дума да отидат на друго място или на стайна температура", гарантира Боил Банов.

Той увери, че длъжностните лица ще се грижат за културните ценности като за тяхна лична собственост. "Това са предмети, които могат да бъдат съхранени за поколенията", подчерта Банов и заяви, че ако културните ценности нямат собственост или идентификация от министерството, могат да ги приемат и да ги дадат за изложение в музеите.

По думите на Банов са взети всички мерки нещата да се случват под контрола на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена академия. Няма миг, в който нещо да се практикува и оглежда без експертите да са място. Това ви го гарантирам, увери Боил Банов, който обеща, че ще бъде поета пълната отговорност.

Данъците и таксите били последният проблем на Васил Божков

Данъците и таксите били последният проблем на Васил Божков

Твърди бившия му съдружник Цветомир Найденов

"Огромни изложби са изпращани и приемани и никога не сме допускали да става проблем. Винаги всичко е: както е излязло, така се е върнало", даде да се разбере той.

Всички легални предмети са подавани точно в структурите на Министерството на културата. Всички други процесуално-следствени работи не са работа на министерството, каза още министърът, който увери че към всички движими културни ценности се подхожда отговорно.

Това не е първият случай, в който ресорното ведомство работи със специализираните органи, а случаите били многократни, обясни Банов.

"Всичко ще бъде безкомпромисно направено", увери неведнъж Банов, който разбира естественото притеснение на обществото.

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

От други имоти се изнасят колекции с картини