Всяка седмица ще бъда на различно ГКПП докато се облекчи тежкотоварния трафик. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров след проведената днес среща за обсъждане и предприемане на необходимите действия за облекчаване на преминаването на товарните автомобили през сухопътните граници на излизане от България.

Като основна мярка министърът посочи, че ще бъдат сформирани експертни групи, които още следващата седмица ще започнат работа на граничните пунктове, където заедно с колегите си ще разгледат възможностите за подобряване на ефективността. "През следващата седмица стартираме работа на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, като по линия на Министерството на външните работи ще се търси диалог с румънка страна за облекчаване на работата на пункта. Този проблем стои и пред останалите гранични и митнически контроли и затова ще се работи за намиране на комплексно решение", изтъкна министър Георги Тодоров.

По време на срещата бе обсъден и вариант за разделяне на пълните и празни товарни автомобили, което ще доведе до частично облекчаване на трафика. По думите му, към момента увеличението на трафика на Дунав мост 2 е с 15 % спрямо 2019 г. Част от причините за това са повишените пътни такси на територията на Република Сърбия, както и проблеми на сръбско-хърватската граница, които срещат българските превозвачи.

Зелени коридори за празните камиони към Гърция искат превозвачите

Зелени коридори за празните камиони към Гърция искат превозвачите

Над 17 000 камиона са преминали през ГКПП Кулата- Промахон за последната седмица

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски, заяви че в много от случаите причините за забавянето не са от българската страна. На ГКПП "Видин-Калафат" проблемът е на територията на Румъния, а при Русе-Гюргево се извършват обстойни проверки на товарните автомобили за наличие на емигранти. Проблемите са различни и затова ще се търсят решения на място. Към днешна дата най-затруднено е преминаването на Дунав мост 2 при Видин, където опашката е около 7 км, като се спират товарни автомобили и на територията на област Монтана. На Русе опашката е около 5 км, а камионите се спират на Бяла. Това са най-натоварените ГКПП-тата на изход от страната, коментира Бойко Рановски.

В срещата участваха директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев; директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов; Веселин Пейков от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", директорът на дирекция "Консулски отношения" Данчо Мичев, изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари.