Митничари хващат два пъти за 11 дни един и същи бус с контрабандни цигари. На 26 ноември, около 07.00 часа, в района на ГКПП "Дунав мост II Видин-Калафат" митничари спрели за проверка микробус, пътуващ за Германия и управляван от лице, което вече е санкционирано за контрабанда на тютюн. В превозното средство освен водача пътуват още петима пътници

Било установено, че във фабричните му кухини има укрити стекове с цигари и тютюн за пушене. Митническите служители изваждат 25 360 къса (1268 кутии) цигари от популярни чуждестранни марки, облепени с български бандерол. Освен тях са открити и 5 кг тютюн за пушене, разпределен в 125 пакета по 40 грама, също с валиден български бандерол. Пътничка от микробуса заявява, че тютюневите изделия са нейни, но не разполага с необходимите документи за транспортирането на акцизната стока.

В ареста остава иранец, опитал да пренесе половин тон контрабанден тютюн

В ареста остава иранец, опитал да пренесе половин тон контрабанден тютюн

Стойността на тютюна е над 160 000 лв.

Единадесет дни по-рано на 15 ноември 2020 г., митничарите откриват 30 680 къса (1534 кутии) цигари в същото превозно средство, но управлявано от друг водач. Микробусът отново е спрян на изход от страната в района на ГКПП "Дунав мост II Видин-Калафат". Митнически служители извършват проверка, при която във фабричните кухини отново са укрити стековете с цигари с валиден български бандерол. Водачът заявил, че тютюневите изделия са негови, но не разполага с необходимия опростен придружителен документ, съгласно изискванията на ЗАДС.

При други проверки на различни превозни средства, извършени на гранични пунктове на територията на ТД Дунавска в рамките на последния месец, митнически служители са задържали още 26 720 къса цигари, повечето от тях също облепени български акцизен бандерол. От тях 14 520 къса цигари са намерени при проверки в района на ГКПП "Дунав мост-Русе", а 12 200 къса - в района на ГКПП "Силистра".