Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 649 636 лева, съобщава Агенция "Митници" Разкритата сума е най-голямата за тази година.

На 09.05.2022 г. на МП Капитан Андреево пристигал товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Швеция през България за Турция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При последвалото физическо претърсване в естествена кухина в шофьорксата кабина, оформена между декоративната кора и металната конструкция, митничарите открили два полиетиленови плика и една текстилна чанта, съдържащи евро банкноти и норвежки крони с различен номинал.

Още един полиетиленов плик с евро е открит и зад въздушния филтър, намиращ се в двигателния отсек на микробуса. Общата сума на недекларираните пари е 744 980 евро и 990 400 норвежки крони с левова равностойност 1 649 636 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура -Хасково- Териториално отделение -Свиленград. Водачът е привлечен като обвиняем за това, че на 09.05.2022 г., на МП Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

Митничари на Капитан Андреево задържаха недекларирани 86 000 евро

Митничари на Капитан Андреево задържаха недекларирани 86 000 евро

Парите били скрити в арматурното табло на превозното средство