Министерството на отбраната отрече информация, че в Азовско море e потънал български кораб, а екипажът е загинал, съобщава БНТ.

Новината е била публикувана в някои информационни сайтове.

От ведомството уточняват, че не са потвърждавали подобна информация и осъждат остро разпространяването на фалшиви новини.

До момента е потвърдена единствено информацията за два блокирани кораба, на борда на които има български моряци.

Става въпрос за товарните кораби "Рожен" и "Царевна", които са на украински пристанища.

"Рожен" плава под малтийски флаг и е собственост на Български морски флот. На борда на кораба има 17 наши сънародници. Той се намира в украинското пристанище "Черноморск". "Рожен" акостира два дни преди да започне войната на пристанището, в чиято акватория потопен стар кораб пречи да излязат в открито море. В района има и поставени мини. В непосредствена близост е разположена и ПВО установка на украинската армия, поради което не се изключват руски удари. В последствие изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев заяви, че в района на пристанището е спокойно и няма риск за екипажа, моряците са добре и разполагат с достатъчно провизии и гориво.

"Царевна" е блокиран в Мариупол от 21 февруари. На борда има 17 българи и трима украинци. По данни на мениджъра на кораба те са здрави и имат храна. Не е възможно да бъдат евакуирани, тъй като разстоянието е твърде голямо, а и подходният канал е миниран. Проведена е среща с близките на моряците.