Във връзка с публикации и журналистически  въпроси, свързани с хранителни продукти, съхранявани в складови бази на Българската армия, Министерство на отбраната разпрати опровержение до медиите.

В съобщение на пресцентъра на ведомството се пояснява, че поради прекратяване на наборната военна служба през 2007 г. в складови бази на Българската армия са останали неусвоени, годни за консумация хранителни продукти. В периода 2008-2009 г. излишните хранителни продукти са предлагани за продажба от „Снабдяване и търговия - МО" на няколко сесии с намаляваща цена чрез Софийска стокова борса. Нереализираното количество продукти остава на съхранение в складовите бази на Българската армия. 

Поради затрудненията при реализирането на непродадените излишни хранителни продукти, през декември 2009 г. с писмо до главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев е поискано да бъде направено изследване на продуктите от акредитираните лаборатории на РИОКОЗ и да бъде предоставено становище възможно ли е те да бъдат реализирани, или трябва да бъдат бракувани.  В отговор на писмото д-р Тенев е посочил, че компетентни да извършат експертизата са дирекции „Здравен контрол" и „Лабораторни изследвания" към съответните РИОКОЗ в Пловдив, София-област и Шумен, при спазване на съществуващия ред. 

Според военното министерство не са основателни твърденията, че е направен опит да бъде заобиколен Центърът за военна епидемиология и хигиена към ВМА, тъй като единствено посочените дирекции към РИОКОЗ са компетентни да дадат становище дали даден хранителен продукт може да се използва. Неоснователно е да се твърди и че има опит за далавера с удължаване на срока на годност на продуктите. Видно от писмото, изпратено от полковник Никола Митев до главния държавен здравен инспектор е, че се търси експертиза за бракуване или реализация на продукти с изтекъл срок на годност под формата на фураж или за други нужди.

Предприетите действия не противоречат, а точно обратното - те са в изпълнение на чл. 20 от Закона за храните и чл. 34 от Допълнителните разпоредби към него.