БиБиСи излъчи нов филм за децата от Могилино.

Преди две години документалният разказ на Кейт Блюет за ужасяващите условия в дома предизвика възмущение сред британците, но доведе и до засилване на благотворителните акции, посочва Дойче Веле.

В новия си филм „Изоставените деца на България посетени отново" журналистката проверява дали отношението на държавата към тези деца се е променило.

Кейт Блюет проследява съдбата на някои от основните герои от първия си филм и посочва, че отново е била шокирана от това, което е открила.

„Видях чудотворните промени, които могат да настъпят в много увредени деца, когато те най-после получат добри грижи", казва британската журналистка. Тя посещава няколко от тях, които сега са настанени в нови домове. Преди две години децата са недохранени, малтретирани и некомуникативни.

Кейт Блюет проверява и как държавата е променила отношението си към децата

Положително развитие

Зрителите на БиБиСи научават, че Диди вече живее в специален пансион, ходи всеки ден на училище и е отличничка по математика. Васки е преместена в институт за слепи, където грижите за нея са отлични и тя се е превърнала в „усмихната и активна млада жена".

Сайтът на БиБиСи също разказва за новия филм на Кейт Блюет и помества клип от него под заглавие „Нов живот за изоставените деца на България".

В откъса са показани други две децаот Могилино - Милен и Мишо. Преди две години Кейт Блюет беше заснела как Милен е пребит от мъж от персонала на Могилино. Сега журналистката установява, че двете деца са съвсем различни:

„На новото място живеят още шест младежи с различни умения. Милен и Мишо дойдоха тук след преживените унижения в Могилино. Разликата е, че на новото място за тях се грижи квалифициран персонал, който се отнася с уважение към тях", разказва Кейт Блюет в новия си филм.

Журналистката посочва, че доклад на детската организация на ООН, УНИЦЕФ, също е установил, че състоянието на децата от Могилино рязко се е подобрило, след като те са напуснали дома.

„Проблемите не бяха свързани само с бедност или недостиг на пари. Те произтичаха по-скоро от липсата на истински грижи", посочва Кейт Блюет.

Според нея в България има добри възпитатели и домове, но страната сега трябва да се откаже от големите си изолирани институции, които по думите й са „складове за още осем хиляди деца с увреждания" и да създаде на тяхно място нови, по-малки домове, където може да се отделя по-голямо внимание на сираците.

Доклад на УНИЦЕФ също установява положителна промяна.

България - готова за промяна?

„Не може да има повече реформиране и преструктуриранена съществуващите институции. Нужна е добре организирана кампания за тяхното закриване и създаване на алтернативни служби", казва пред камерата на БиБиСи и Марк О'Съливан от базираната в България благотворителна организация „Седар Фаундейшън".

 Той добавя, че е нужно радикално да бъдат променени онези части от системата за детски грижи, които не работят.

В новия си филм за БиБиСи Кейт Блюет призовава страните от ЕС да помогнат на България да промени начина, по който се полагат грижи за изоставените деца с увреждания и да бъде „деинституционализирана една държава", която според нея има ново възприемчиво правителство и е готова за промяна.