МОСВ е провело среща и с учените от БАН, с НПО, на която са достигнали до консенсус и успели да съставят концепция за разработване на ниво защитени зони по Натура 2000. Това каза на брифинг в Министерство на околната среда и водите служебният министър Асен Личев.

Това ще бъде прибавено към Националния план за възстановяване и развитие, което ще улесни реализацията на инфраструктурните обекти, например магистрала Струма при Кресна, категоричен е Асен Личев.

МОСВ е поръчало на Националния съвет по биологично разнообразие, макар с изтекъл мандат, да разгледа 44 заповеди, с които са актуализирали заповедите и така плажовете Шкорпиловци, Ропотамо и Галата са с актуализирани граници. Това е само стартът на процедурата, трябва да се приеме от МС, каза Асен Личев. По думите му това са първи стъпки към "заемане с незаконното строителство по Черноморието с въвеждане на забрани по девствени плажове, които не са застроени".

МОСВ с нови мерки за биоразнообразието в Плана за възстановяване

МОСВ с нови мерки за биоразнообразието в Плана за възстановяване

Чрез новото предложение ще се осигури свързаност на мрежата „Натура 2000“

Други решени проблеми по Черноморието - отмяна на заповедта на министър Емил Димитров на промяна на режима за защитена зона Смокиня, тъй като там са възникнали недоволства, след което се разбрало, че придобилите права на собственост са се разтревожили за бунгалата си. В тази връзка МОСВ издава указания до компетентните органи и жители по какъв начин могат да си ремонтират бунгалата, което може да стане без да се притесняват.

Разгледан е също Национален план срещу незаконното използване на отровни вещества в дивата природа - 20220-2030 г.

Служебният министър е инициирал пред премиера Стефан Янев да бъде издигната като национална политика за зелената и кръговата икономика, с писмо е назначена ведомствена група за създаване на Национална стратегия за въвеждане на кръгова икономика в България.