Територията на България е 110,994 km², а населението е приблизително 7 млн. души. Ако пресметнем набързо, излиза, че на всеки българин се "пада" по няколко метра родина, за която може лично да се погрижи. Грижата ни за околната среда трябва да бъде всекидневна, а не еднократен акт, за да имаме чисти поля и реки и щъркелите всяка пролет да се завръщат в своите гнезда, за да отгледат поколение.

Околната среда е една от трите тематични области, наред с образованието и културата и историческото наследство, залегнали в обхвата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот". Програмата стартира през 2017 г. и е израз на дългосрочния ангажимент на компанията да допринася за по-добър начин на живот чрез активна подкрепа на граждански организации. За трите си издания до момента тя успя да финансира 73 проекта в 66 населени места в цяла България с фонд, възлизащ на над 545 000 лв., достигайки до близо 260 хиляди души. Следващата седмица предстои обявяването на победителите в 4-то издание на "Ти и Lidl за по-добър живот", като тазгодишният фонд на програмата е в размер на 170 000 лв.

Запазването на биологичното разнообразие в населените места и извън тях е една от сферите, в която гражданските организации от страната имат голям интерес и търсят подкрепата на инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот". Пример за такъв успешен проект е от предишните издания на програмата в "Опазване и популяризиране на щъркелите в Белозем" на Народно читалище "Просвета 1909", които стигат до извода, че белият щъркел, колкото и да е популярен в селото, се нуждае от помощта на местните, за да оцелее.

В Белозем - Европейското село на белия щъркел в България, забелязали, че има нужда от допълнителни платформи за загнездване на щъркелите, защото все повече млади двойки идват там да отглеждат семействата си. Чуждият опит им подсказва, че в такива случаи видеонаблюдението е подходящ начин за проследяване историята на птиците в гнездата, както и за оказване на помощ при нужда. Освен това е и атрактивно преживяване за местните жители и туристите. Така решават да сложат камери в част от десетките щъркелови гнезда в Белозем и по този начин да опазят и промотират това природно богатство и местна гордост - щъркелите.

Видеонаблюдението е както в съществуващи, така и в новоизградените изкуствени гнезда. Всеки, който отиде в посетителския център в Белозем, може да наблюдава чрез камери в реално време семейния живот на белия щъркел, грижата и храненето на малките. "Това има образователен ефект, защото хората виждат, че освен красиви и свързани с много митове, тези птици са полезни на хората. Видеонаблюдението им помогна да опознаят птиците по-добре", споделя Христина Клисурова от читалището. Технологията увеличава броя на туристите в селото, тъй като има много малко местата в страната, на които може непосредствено да се наблюдава животът на щъркелите. Всяко българско селище се гордее с наличието на тези птици и благодарение на програмата на Лидл България местната инициатива в Белозем за опазване на белия щъркел получава шанс да се реализира.

Какви други местни инициативи за опазване на природното богатство на страната ни са реализирани с подкрепата на програмата "Ти и Lidl за по-добър живот", можете да видите в следващото видео.

"Ти и Lidl за по-добър живот" се реализира в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.