Правителството осигурява допълнително 15 млн. лв., за да продължи изграждането на метрото в София до края на годината.
Средства са за сметка на държавни инвестиционни заеми по проекта "Улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа".

Припомняме, по-рано този месец министър-председателят Сергей Станишев обсъди хода на строителните работи на инфраструктурния обект с кмета на София Бойко Борисов.

На срещата стана ясно, че кабинетът ще подпомогне общината с общо 20 млн. лв.
От тях 15 млн. лв. са за сметка на държавния инвестиционен заем, а 5 млн. лв. са от освободен ДДС.
Средствата ще бъдат използвани за изграждане на участъка Интерпред-Младост и за доставката на метровагони. Дължината на участъка е 3,2 км и включва 3 станции.

Метрото в София е включено в Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на България за периода 2006-2015 г., разработена от ръководения от министър-председателя Съвет за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение.
Разчетите сочат, че около 228 млн. евро ще бъдат инвестирани в разширението на метрото от "Младост 1" до "Младост 4" и от "Младост 1" до "Дружба" и летище "София" в периода 2007-2015 година.
Очаква се около 152.5 млн. евро от необходимите средства да бъдат от фондовете на Европейския съюз, а 75.5 млн. евро - от държавния бюджет.

Правителството подкрепи проекта с подписаното през февруари 2002 г. гаранционно споразумение между България и Япония по договора за заем за разширение на софийското метро, сключен между Японската банка за международно сътрудничество и Столична община.

Кредитът е за 104 034 210 долара и трябва да бъде изплатен за 30 години с 10-годишен гратисен период.
С тези средства се изгражда най-тежката част от трасето на метрото, която преминава през центъра на София - от площад "Света Неделя" под булевард "Цар Освободител" до бул. "Драган Цанков".