Министерският съвет одобри проекта на нов Закон за физическото възпитание и спорта и предлага на Народното събрание да го приеме.

Според министрите новите изисквания и потребности на обществото в сферата на спорта налагат приемането на осъвременен закон.

Законопроектът има 15 глави и 153 члена, а действащия закон - 12 глави и 69 члена.

Законопроектът предвижда промени на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, правата и задълженията на спортните организации и регламентира на ниво закон борбата срещу употребата на допинг.

Спортните клубове да могат да бъдат регистрирани и като всякакъв вид капиталово търговско дружество е друга възможност регламентирана в проектозакона. В документа има изискване спортните клубове да членуват само в една спортна федерация, както и задължението да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации.

Предвидена е и възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат от висшето училище и Министерството на образованието и науката.

Относно спортните федерации уредбата предвижда издаването на безсрочна спортна лицензия и засилен последващ контрол. Нови са и изисквания по отношение на условията за лицензирането на федерациите.

Законопроектът въвежда националната паралимпийска организация, която е член на Международния паралимпийски комитет и е част от т. нар. "специални организации" в областта на спорта.

Според нормативната уредба такива са още Българския олимпийски комитет, националната организация за спортно-туристическа дейност и обединените спортни клубове.