Дуранкулак е най-крайното населено място в Североизточна България. Постоянната музейна експозиция в селото, представяща хилядолетното минало на земите ни, се помещава удобно на втория етаж в просторната сграда на Народно читалище "Дружба 1898". Тук, наред с богатата библиотека от 13 500 тома литература, са позиционирани картинна галерия с творби на проф. Борис Данков и музейна сбирка с два отдела - за селския бунт в района през 1900 г. и археологическа сбирка с находки от неолитната епоха. Артефактите са открити на Селищната могила "Големия остров" на Дуранкулашкото езеро в резултат на археологически проучвания, започнали преди 4 десетилетия.

За да запазят историята на Дуранкулак като най-древното селище у нас и да съхранят за идните поколения ценните исторически свидетелства, от читалището разработват проекта "Дуранкулак - богата история и светло бъдеще", през 2019 г. кандидатстват за финансиране от програмата "Ти и Lidl за по-добър живот" и срещат разбиране и подкрепа, разказва Николинка Пенчева, секретар на читалището.

Идеята на проекта е да реновират музейните сбирки и картинната галерия, да поставят нова РVC дограма, да подменят осветителните тела и боядисат стените, за да посрещат туристите в приветлив и уреден музей. Същевременно, като популяризират ценните артефакти, да популяризират и читалището, и селото.

В цяла община Шабла само Дуранкулак има такъв музей, гордее се Николинка Пенчева. Проектът е изпълнен успешно, ремонтът е завършен и музейните сбирки са пренаредени. С грижа и ентусиазъм се включват с доброволен труд и хората от селото. Днес Дуранкулак се радва на неочакван интерес от туристите, казва Николинка. С влизането им във фоайето на читалището ги посреща мини макет на археологическите разкопки на древното неолитно селище, като завият надясно - разглеждат картинната галерия, а вляво са отделите "Археология" и "Бунтът 1990".

Самото читалище е живо място, важно за местните хора. Там се провеждат всякакви мероприятия, събрания, има клуб по народни танци и песни. Възрастните използват компютъра, за да си принтират нужни документи, а ученически групи редовно разглеждат експозициите.

Благодарение на проекта, подкрепен от програмата "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум, историческото наследство е запазено и посещаемостта е през всички сезони.

Входът в музея е свободен, но направените от сърце дарения на посетителите показват, че местните хора обичат читалището, грижат се за него и възпитават младите, че отговорност на всеки от нас е опазването на културното наследство.

Ако отидете в Дуранкулак и попитате какво интересно място можете да посетите, местните веднага ще ви отговорят: Отидете в музея!

"Ти и Lidl за по-добър живот" е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.