Полицейският синдикат свали политическото си доверие от зам.министъра на вътрешните работи Павлин Димитров.

Повод за това са изявления от вчера на Димитров, според които членовете на синдиката са хора, които нямат пряка връзка с напрегнатата борба срещу престъпността и за да запълват с нещо твърде многото си свободно време са се заели със синдикална дейност.

Освен уронване на престижа на над 7000 служители на МВР, определени едва ли не като безделниците на ведомството, тази позиция показва дълбоко неразбиране на същността на синдикалната дейност в полицията и очевидно непознаване на съвременните изисквания за успешен мениджмънт в системите за сигурност, недопустими в една страна-членка на ЕС в 21 век, се казва в изявление на синдиката.

По тази причина се заявява, че СФСМВР няма да приеме, считано от 12 декември, по никакъв начин и под никаква форма разговори с МВР, в които политическото ръководство е представлявано от зам. министър Димитров.

В позицията на полицейския синдикат се подчертава, че схващанията на зам. министър Димитров относно обосноваността на исканията на протестиращите служители на МВР видимо са „еволюирали" в рамките на една година.

Припомня се, че преди година Димитров, тогава в качеството си на Главен секретар на МВР, се е присъединил към протеста с мотива, че изцяло застава зад справедливите искания на служителите за промяна в системата.

Сега твърди, че „пушенето е опасно за служителите в МВР". Нашите искания не са се променили за разлика от позицията на зам. министъра, заявяват от синдиката.

По думите им е крайно време да бъде сложен край на манипулациите на общественото мнение относно размера на заплащането в МВР.

Изтъква се, че България все още е единствената държава в ЕС, която не е подала в ЕВРОСТАТ информация за броя на служителите в МВР и размера на тяхното заплащане, които няма логика да се третират като класифицирана информация.

Обществото трябва да знае на колко се оценява сигурността на гражданите и какви са възнагражденията на държавните служители, а не да бъде заливано с почти двойно завишени данни за средна заплата от порядъка на 900 лева в системата на МВР, с които предизвикват допълнително негативно отношение към служителите от страна на обществото по време на финансова криза, заявяват още синдикалистите.